Annons
X
Annons
X

Feta är friskare än sjukt smala

Vikten av träning Många med övervikt och fetma är lika friska som smala. Ofta friskare. En studie gjord av forskare i Sverige, Spanien och USA visar att sunda livsvanor har stor betydelse även för dem som inte går ner i vikt.

[object Object]
Lena Gullberg är överviktig, men frisk. Här tränar hon i Enskede. Foto: TOMAS ONEBORG

Lena Gullberg äter sunt och brukar motionera fem gånger i veckan. Det har hon gjort sedan 2008. Ändå har hon svårt att gå ner de sista kilona, men det tycks inte spela någon roll.

–Nyligen var jag på läkarundersökning för första gången på åratal och alla värden var jättebra, säger Lena Gullberg.

–Jag har gett upp tanken på att gå ner till normalvikt, men det spelar ingen roll. Jag känner att jag mår jättebra av att motionera.

Annons
X

Oavsett om man räknar BMI eller fettprocent framstår kroppsvikten allt mer som ett grovt mått som ofta missar målet.

En studie som publicerats i European heart journal visar nu att många med fetma inte visar några tecken alls på insulinresistens, högt blodtryck, dåliga blodfetter eller diabetes. Hälften av alla överviktiga och drygt var tredje med fetma har lika starka hjärtan och lungor och löper lika liten risk att drabbas av kroniska sjukdomar som normalviktiga som är i bra kondition.

I själva verket har de friska feta betydligt bättre hälsa än den stora gruppen smala men sjuka som utgör en femtedel av alla normalviktiga. Dessa så kallade pommes frites-människor – smala men feta – har ett normalt BMI men lider ändå av flera riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar inklusive det farliga men inte så synliga fett som lagras i bukhålan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Det är viktigt att läkarna inser detta när de bedömer vilken behandling som behövs, om det alls behövs någon. Det finns en mycket stor undergrupp bland feta människor som tycks vara skyddad mot de negativa verkningarna som normalt förknippas med fetma, säger huvudförfattaren Fransisco Ortega som delar sin forskartid mellan Karolinska institutet i Stockholm och universitetet i Granada.

  Hans studie bygger på data från amerikanska Aerobic center longitudinal study med 43265 deltagare – den största hittills som undersökt fenomenet. Analysarbetet har utförts vid University of Southern Carolina. En viktig slutsats är att god hälsa, oavsett vikt, ofta är kopplad till aerobisk kapacitet, alltså konditionen.

  –Vi vet inte vad det beror på, men tror att flera orsaker samverkar. Det kan vara personer som motionerar och har en sund livsstil men som har svårt att gå ner i vikt. Metabolt är de ändå smala. Det kan även finnas genetiska faktorer som skyddar vissa personer mot risker som normalt följer med en hög vikt, säger han.

  Fetma har länge kopplats till ökad risk för en rad kroniska sjukdomar, däribland hjärtsjukdomar och cancer. Det gäller fortfarande men på senare år har bilden nyanserats och bland äldre är viss övervikt tvärtom förenad med ökad överlevnad. Fett kan till exempel dämpa ett fall och även ge energi vid långvarig sjukdom.

  Men de nya resultaten visar att det finns en stor grupp feta friska i alla åldrar.

  Det vanligaste sättet att mäta fetma är BMI som väger samman kroppslängd och vikt. Ett värde över 30 brukar räknas som fetma. Av dessa var 30 procent metabolt friska, enligt Fransisco Ortegas resultat.

  BMI-måttet har dock kritiserats för att inte väga in hur kroppsfettet fördelar sig, exempelvis har hockeyspelare ofta högt BMI eftersom deras muskler väger mycket. En amerikansk studie med 32000 deltagare 2010 visade att BMI-måttet missade nära hälften av alla med för mycket av det farliga inre bukfettet.

  I stället används allt oftare andelen kroppsfett, men med den metoden visade sig hela 46 procent av de feta vara fullt friska när deras kondition testades på bland annat ett löpband.

  Erik Hemmingsson på Karolinska universitetssjukhusets Överviktscentrum menar att fokuset på kroppsvikt är både på gott och ont. Efter 20 års information känner de flesta till riskerna med fetma men tittar man närmare finns det överviktiga som inte har några större problem, även om övervikt alltid kan bidra till slitage av leder och ökad inflammation.

  –Fokuseringen på vikt uppmuntrar många att äta bättre och motionera, vilket är bra, men det gör att vi missar många smala som är i riskzonen. De kan ha ett BMI på 22 men ändå vara tämligen sjuka på grund av en dålig livsstil eller av ärftliga skäl, säger Erik Hemmingsson.

  Ensidig fokusering på vikt kan göra att de som har svårt att gå ner i vikt trots att de gör allting rätt ger upp och slutar motionera.

  Lena Gullberg som tränat regelbundet i flera år har märkt att många vill se snabba resultat på vågen. I januari är det många nya ansikten men sedan tunnas det ut.

  –Själv siktar jag på att träna på gym tre gånger i veckan och gå stavgång ytterligare ett par gånger. På sommaren cyklar jag till jobbet. Du måste hitta en form av motion som passar dig, som du tycker är trivsam och som är lättillgänglig. Då blir det av.

  Smal och otränad – ingen hit blog.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Lena Gullberg är överviktig, men frisk. Här tränar hon i Enskede.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X