Annons

Yukiko Duke:Fet entreprenör gav oss ordet ”banta”

Våra ansträngningar efter att bli slankare kallas att banta – efter begravningsentreprenören och pr-geniet William Banting.
Våra ansträngningar efter att bli slankare kallas att banta – efter begravningsentreprenören och pr-geniet William Banting. Foto: Mujo Korach/TT

Ända sedan andra halvan av 1800-talet har svenskar beskrivit sina försök att gå ner i vikt som att banta. Men få av oss minns att det var en brittisk, korpulent begravningsentreprenör som gav oss ordet.

Under strecket
Publicerad

I det viktorianska England var begravningsentreprenören William Banting (1797–1878) känd som ett pr-geni. Han var mannen som moderniserade kungahusets begravningar och såg till att allmänheten kunde delta på ett mer aktivt sätt. För eftervärlden är han dock mer känd som författare till den 20-sidiga skriften ”A letter on corpulence” (1863), ett vittnesmål om den egna kampen mot svår övervikt.

William Banting kom från en förmögen familj som i generationer hade tagit hand om det brittiska kungahusets och aristokratins begravningar. Familjens begravningsbyrå hade fört storheter som drottning Victorias gemål, prins Albert, och hertigen av Wellington, krigshjälten från Waterloo, till den sista vilan. Banting tyckte om storslagna fester med god mat och dryck och fick med tiden en imponerande kroppshydda. Länge skämtade han godmodigt om sin korpulens. ”Stora skepp byggs inte av klent virke”, brukade han säga och klappa sig på den trinda magen.

Annons
Annons
Annons