Festligare vardag – med körsbärstomater i fokus

Körsbärstomater är nästan som godis, söta och härliga att äta precis som de är. Men smaken blir än mer intensiv när man använder dem i varma rätter. Och har du möjlighet, handla gärna tomater direkt från en odlare för ännu mer smak.

Under strecket
Publicerad
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström
speja
Foto: speja
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström
”Om jag var din hemmafru” av Lotta Lundgren.

”Om jag var din hemmafru” av Lotta Lundgren.

Foto: Foto: Pelle Bergström/Norstedts.
Annons
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström

Recept: Lotta Lundgren Foto: Pelle Bergström

Ratatouille med chèvre och chorizo

Foto: Pelle Bergström

4 personer

400 g körsbärstomater
4 vitlöksklyftor
1 rödlök
1 liten aubergine
3 paprikor, ej gröna
Olivolja
2 citroner
1 msk socker eller honung
1/2–1 kruka timjan
Salt och nymalen svartpeppar
200 g chèvre
1 dl oliver med kärna
4 chorizo

1. Sätt ugnen på 225 grader grillvärme.
2. Halvera tomaterna, finhacka vitlöken, skiva löken, ansa och tärna aubergine och paprika.
3. Svetta vitlök och lök i lite olivolja i en kastrull några minuter, tillsätt aubergine och paprika och låt fräsa med tills de börjar mjukna.
4. Tvätta under tiden citronerna och riv med lätt hand av zesten (det yttersta gula) av båda och pressa saften ur den ena. Tillsätt zest, citronsaft, socker, tomater och repade timjanblad. Smaka av med salt, pressad citron och nymalen svartpeppar.
5. Skär chèvren i två tjocka skivor och dela dem så att du får fyra halvmånar. Överför ratatouillen till en ugnssäker form, lägg på oliverna och placera osten överst.
6. Grilla i översta delen av ugnen ca 10 minuter eller tills chèvren fått vacker färg.
7. Stek korven och servera med ratatouillen.

Annons
Annons
speja
Foto: speja

Lasagne med hasselnötspesto och portabello

Foto: speja

4 personer

2 dl rostade hasselnötter utan skal
1 liter slätbladig persilja, bladen
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
500 g (2 burkar) ricotta
4 portabellosvampar
2 små auberginer
4 vitlöksklyftor
Smör eller olivolja
500 g färska lasagneplattor
800 g körsbärstomater
1/2 citron
Salt och peppar

Béchamelsås
50 g smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
2 krm salt

1. Mixa nötter, persilja, ägg, salt, peppar samt en och en halv burk ricotta till en slät pesto. Ställ åt sidan.
2. Ansa och tärna svamp och aubergine fint. Skiva vitlöken tunt. Stek till mjukt mos i så mycket smör eller olivolja som situationen kräver. Salta och peppra.
3. Smält smöret till såsen i en kastrull. Sänk värmen och vispa i mjölet. Häll på mjölken, en deciliter i taget, och låt såsen koka upp och tjockna under omrörning. Salta. Låt bubbla ett par minuter. Vispa i resterande ricotta.
4. Värm ugnen till 200 grader.
5. Bred ut ett tunt lager pesto i bottnen på en ugnssäker form och täck med ett lager lasagneplattor. Bred ut ett lager auberginemos ovanpå och täck med ett tunt lager béchamel. Upprepa tills all fyllning och alla lasagneplattor gått åt.
6. Toppa med skivade körsbärstomater. Pressa över citronen, strö på några nypor flingsalt och ringla över lite olivolja. Grädda i ugnen ca 45 minuter.

Annons
Annons
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström

Moussaka med röd pesto och fetaost

Foto: Pelle Bergström

4 personer

2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
400 g lammfärs
1 burk (200 g) röd pesto
1/2 tsk kanel, malen
1 burk kronärtskockshjärtan
Salt och peppar
2 små auberginer
4 potatisar
1/2 citron
500 g körsbärstomater, gärna på kvist
250 g fetaost

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Riv löken grovt, vitlöken fint och blanda med lammfärs, pesto, kanel samt urkramade och mosade kronärtskockshjärtan. Salta och peppra och blanda väl (enklast med händerna).
3. Riv aubergine och skalad potatis grovt, salta och pressa över citronen.
4. Varva färs och grönsaksriv i ugnssäker form, toppa med körsbärstomater och tärnad fetaost. Grädda ca 40 minuter och servera med grönsallad.

Citronbakad fisk med tomat och basilika

Foto: Pelle Bergström

4 personer

500 g körsbärstomater
3 citroner
3 vitlöksklyftor
2 krukor basilika
3 msk olivolja
1 msk flytande honung
1 tsk salt
4 portionsbitar fiskfilé
Salt och peppar

1. Sätt ugnen på 225 grader grillvärme.
2. Skiva/halvera tomaterna. Tvätta och riv med lätt hand zesten av citronerna. Skiva vitlöksklyftorna fint. Plocka bladen från basilikan.
3. Rör samman olivolja, citronzest, vitlök, honung och salt i en skål. Tillsätt tomater och basilika och rör om. Lägg ut ett ark bakplåtspapper i en långpanna och bred ut tomatblandningen mitt på.
4. Salta och peppra fiskfiléerna och lägg dem på tomaterna. Skiva de zestade citronerna tunt och täck fisken med dem.
5. Stek fisken i ugnen ca 15 minuter eller mer beroende på filéernas tjocklek. Servera med couscous, bulgur, pasta eller någon form av potatis.

Annons
Annons
Pelle Bergström
Foto: Pelle Bergström
”Om jag var din hemmafru” av Lotta Lundgren.

”Om jag var din hemmafru” av Lotta Lundgren.

Foto: Foto: Pelle Bergström/Norstedts.

Pizza med salami och grillade grönsaker

Foto: Pelle Bergström

Till 8 pizzor

4 gula lökar
2 små auberginer
Olivolja
250 g körsbärstomater
2 burkar kronärtskockshjärtan
20 färska champinjoner
5 bollar mozzarella
8 libabröd
24 tunna skivor salami
Gul feferoni och svarta oliver med kärna till servering

Tomatsås
2–3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1 tsk honung
Salt och nymalen svartpeppar
Ca 1 tsk balsamvinäger

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva lök och aubergine tunt, pensla med olivolja och fördela över plåt med bakplåtspapper tillsammans med halverade körsbärstomater med snittytan uppåt. Rosta i ugn ca 30 minuter, öppna ugnsluckan då och då för att vädra ut fukt.
3. Ta ut grönsakerna och höj temperaturen till högsta grillvärme. Lägg en baksten på galler i övre delen av ugnen eller ställ dit en tunn plåt som får värmas upp.
4. Tomatsås: Hacka vitlöken fint och fräs i olja på medelhög temperatur. När den börjar ta färg, tillsätt tomaterna. Mixa slätt med stavmixer. Tillsätt honung, smaka av med salt, svartpeppar och balsamvinäger. Låt puttra ihop några minuter.
5. Skiva kronärtskockshjärtana tunt och champinjonerna tunnare. Riv mozzarellan grovt. Täck libabröden med ett ytterst tunt lager tomatsås. Fortsätt med mozzarella, salami, svamp, kronärtskockshjärtan och grillade grönsaker.
6. Grädda pizzan 4–5 minuter och servera omedelbart.

Recepten är hämtade ur ”Om jag var din hemmafru” av Lotta Lundgren, foto Pelle Bergström. Norstedts.

”Om jag var din hemmafru” av Lotta Lundgren. Foto: Foto: Pelle Bergström/Norstedts.
Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons