Annons
X
Annons
X

Festivalchefen: "Vi uppmanar tjejerna att anmäla"

Kritiken mot festivalerna är skarp efter helgens många rapporter om våldtäkter och sexuella ofredanden. Men Niclas Lagerstam, festivalgeneral på Putte i parken, menar att det tvärtom är festivalens arbete för att uppmärksamma brotten som ligger bakom de många anmälningarna.

– Hela branschen är på tå, säger han.

Sexövergrepp i offentliga miljöer
Bråvallafestivalen.
Bråvallafestivalen. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Det blev ett dystert facit efter helgens festivaler: På Bråvallafestivalen anmäldes fem våldtäkter och tolv fall av sexuellt ofredande. I Karlstad under gratisfestivalen Putte i parken anmäldes 35 fall av sexuellt ofredande. Det handlar om tonårskillar som – ofta i grupp – tafsar på tjejer i publikhavet.

Niclas Lagerstam, festivalgeneral på Putte i parken, menar att siffran sticker ut. Under tidigare upplagor av festivalen – som funnits i nio år – har knappt några fall av sexuellt ofredande anmälts. Men trendbrottet kopplar han inte till att problemen faktiskt växt, utan till att personal, vakter och polis sedan vinterns debatt kring sexuella övergrepp i samband med We are Sthlm har blivit mer uppmärksamma på dem. Sexuellt ofredande har därefter varit ett återkommande ämne på festivalens möten inför sommaren.

Det som har hänt, speciellt de sista två åren, är sättet på vilket de går till. Det har inte varit vanligt att överfall och våldtäkter sker på sådana publika platser, åtminstone inte vad som är känt.

Annons
X

– Det är därför vi får in så mycket anmälningar. Både vakter och polis och säkerhetspersonal är aktiva i att uppmana tjejerna att anmäla.

Har ni inte gjort det tidigare?

– Jo det är klart att vi har gjort. Men det har förekommit att folk inte har vågat att anmäla. Skillnaden nu är att det har blivit så pass uppmärksammat i media. Jag tror inte att övergreppen skulle ha ökat, utan fler anmäler.

Ulf Bowein, säkerhetschef på Bråvallafestivalen, tror också att benägenheten att anmäla har ökat. Men han menar också att sexbrotten sedan ett par år har ändrat karaktär. Tidigare förekom möjligen tafsande, men inte rena våldtäkter i publikhavet framför scenen.

– Att det sker våldtäkter på festivaler är inget nytt, men förr skedde de i tält och på toaletter. Det som har hänt, speciellt de sista två åren, är sättet på vilket de går till. Det har inte varit vanligt att överfall och våldtäkter sker på sådana publika platser, åtminstone inte vad som är känt, menar Ulf Bowein.

Bråvallafestivalen arbetar sedan förra året på nya sätt för att förebygga sexuella övergrepp i publiken.

– Personalen letar efter små tecken. Som när det märks att en person inte är där för att titta på en artist, utan tittar åt sidan istället. Det är sådant vi har fått börja titta efter.

Har man kunnat hindra några övergrepp på det viset?

– Ja, det har man gjort i olika grad. Men svårigheten är att vi har ett stort publikhav med mycket människor. Att se vad alla gör är nästintill omöjligt. De gånger som det har hänt har det skett väldigt snabbt och under kort tid.

Annons

Bråvallafestivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 1 av 2
Foto: Izabelle Nordfjell/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X