Festivalchefen: "Vi uppmanar tjejerna att anmäla"

Kritiken mot festivalerna är skarp efter helgens många rapporter om våldtäkter och sexuella ofredanden. Men Niclas Lagerstam, festivalgeneral på Putte i parken, menar att det tvärtom är festivalens arbete för att uppmärksamma brotten som ligger bakom de många anmälningarna.

– Hela branschen är på tå, säger han.

Publicerad
Bråvallafestivalen.

Bråvallafestivalen.

Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Izabelle Nordfjell/TT
Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Annons

Det blev ett dystert facit efter helgens festivaler: På Bråvallafestivalen anmäldes fem våldtäkter och tolv fall av sexuellt ofredande. I Karlstad under gratisfestivalen Putte i parken anmäldes 35 fall av sexuellt ofredande. Det handlar om tonårskillar som – ofta i grupp – tafsar på tjejer i publikhavet.

Niclas Lagerstam, festivalgeneral på Putte i parken, menar att siffran sticker ut. Under tidigare upplagor av festivalen – som funnits i nio år – har knappt några fall av sexuellt ofredande anmälts. Men trendbrottet kopplar han inte till att problemen faktiskt växt, utan till att personal, vakter och polis sedan vinterns debatt kring sexuella övergrepp i samband med We are Sthlm har blivit mer uppmärksamma på dem. Sexuellt ofredande har därefter varit ett återkommande ämne på festivalens möten inför sommaren.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons