Annons
X
Annons
X

Festivalchefen: Flickorna måste skyddas

Sexuella övergrepp och ofredanden på ungdomsfestivalen We are Sthlm uppges ha pågått i flera år. Med mer resurser hoppas festivalchefen Roger Ticolau komma åt problemet inför sommarens evenemang.

– Fokus måste alltid vara på att skydda flickorna, säger Roger Ticolau.

Sexövergrepp i offentliga miljöer
[object Object]
Musikfestivalen i Kungsträdgården. Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival

Roger Ticolau, evenemangschef i Stockholms stad, vill inte skuldbelägga polisen för att ha mörkat övergreppen i Kungsträdgården, som Dagens Nyheter rapporterat om.

– 2014, första gången vi såg tendensen, trodde vi att det var ett lokalt problem. Det var därför vi gjorde en extrainsats med polisen till 2015. Polisen lyssnade verkligen på oss och vakterna hade tydliga instruktioner. Vi var sammanlagt cirka 200 vakter och poliser. Även fältassistenter, sponsorer och artister hade fått reda på åtgärderna. Men visst kunde vi självkritiskt ha basunerat ut att problemet är större än vad som gjordes, säger Roger Ticolau, som ser övergreppen som en del av ett mönster.

Festivalen We are Sthlm drog cirka 170 000 besökare på fem dagar i augusti.

Annons
X

– Ungefär 200 avvisningar skedde, berättar Roger Ticolau.

Enligt de interna rapporter som polisen inte offentliggjort samlades unga män i grupper och antastade flickor sexuellt i skydd av publikhavet.

– Verbala kränkningar är illa nog. Här handlade det även om grupper av unga män som gnuggade könet mot flickor, berättar Roger Ticolau.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enligt DN:s källor var gärningsmännen ofta unga utländska män som kommit till landet utan föräldrar.

  – Om vi ska få bukt med problemet måste vi tala om vilka det är, säger Roger Ticolau.

  Cirka 50 gärningsmän identifierades och greps. Ändå var antalet anmälningar få.

  – Det är inte lätt att identifiera angriparen i trängseln. Vi hade ändå gått runt aktivt och talat om vikten av att anmäla. Det var helt andra instruktioner än året före, men brottet är problematiskt i sig, säger Roger Ticolau, som jämför händelserna på festivalen med de uppmärksammade massövergreppen i Köln under nyår.

  – Det här är inget lokalt problem. Vi måste ha en rak och tydlig debatt. Fokus måste alltid vara på att skydda flickorna mot sexuella ofredanden. Vad gör vi åt det? säger Roger Ticolau.

  Upprördheten i Tyskland har varit stor sedan många kvinnor vittnat om sexuella övergrepp i Köln under nyårsnatten. Över 500 anmälningar har kommit in. Inga formella anklagelser har förts fram, men polisen i Köln har sagt att de flesta som misstänks för övergreppen är asylsökande och illegala invandrare från länder i Nordafrika, och händelserna har lett till en hätsk debatt om flyktingpolitiken.

  **Hur jobbar **ni vidare?

  – Vi hade inplanerade möten med polisen redan i höstas. Vi har fått löfte om att öka resurserna till sommarens festival. Vi ska också komma ihåg att det inte är polisens roll att driva debatt. Men jag känner mig väldigt inspirerad att fortsätta och att jobba med värdegrunder och förändra en skev kvinnobild, säger evenemangschefen Roger Ticolau och fortsätter:

  – Samtidigt vill jag påpeka att brottsligheten i centrala Stockholm vid Kungsträdgården gått ner sedan 1987 då festivalerna började ta fart.

  Annons

  Musikfestivalen i Kungsträdgården.

  Foto: Alexander Tillheden/Stockholms kulturfestival Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X