Annons
Krönika

Tove Lifvendahl:Festernas fest för alla oss hycklare

Annie Lööf och Alice Bah Kuhnke. Visar liksom många av oss andra i sociala medier att de anser det yttre vara något viktigt.
Annie Lööf och Alice Bah Kuhnke. Visar liksom många av oss andra i sociala medier att de anser det yttre vara något viktigt. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

En vecka efter Nobeldagen vet vi att kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke kammade hem guldpokalen i kategorin ”mest omtalade”. Hennes klänning har nu diskuterats i otaliga sammanhang: i slott och i koja, i tv-paneler och fikarum, på middagsbjudningar och i kön på mataffären, i klassrum och på bussen. Min personliga åsikt? Den är av mindre betydelse för kommande resonemang, men bara för att ha bekänt färg i denna folkets tydliga vattendelare: jag tyckte att kulturministerns uppenbarelse var enastående – hon bar upp den spektakulärt läckra klänningen på ett mycket elegant sätt.

De kritiska frågor och synpunkter som återkommer varje år äger emellertid sin relevans. Balansgången mellan den oförblommerade fåfängan och den seriösa substansen är dock inte omöjlig att klara av. Det perfekta dragläget är kanske vad vi kallar stil, och för sådant finns inga exakta mått, utan är precis som hur den brittiske författaren, konsthistorikern och tv-personligheten Sir Kenneth Clark definierade civilisation: ”Vad är civilisation? Jag vet inte, men man känner igen den när man ser den”.

Annons
Annons
Annons