Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Reportage

Baksmälla efter festen i Europas oljemecka

Premium

Från champagnebarer till matbanker. För två år sedan hade den skotska oljestaden Aberdeen fler miljonärer än någon annan stad i Storbritannien. Nu vänder sig allt fler av invånarna till välgörenhetsorganisationer för att få mat för dagen. Den skotska regeringen ber finansminister George Osborne om hjälp för att få både staden och oljeindustrin på fötter igen.

Aberdeens hamn

Aberdeens hamn Foto: Murdo Macleod/Polaris Images

I Skottland skämtar man att Aberdeenborna är snåla, men under de senaste åren har punden flödat i oljestaden. Taxichaufförerna blev vana att ta emot hundrapundsedlar av kunder som flugit in för möten. Restaurangerna och hotellen vände sig till en allt rikare kundkrets. Medelhyran på bostäder steg till 12 000 kronor per månad och Aberdeen utnämndes till den dyraste staden i Skottland. För tre år sedan var medellönen per år 145 000 kronor högre än i resten av Storbritannien.

Aberdeens hamn

Foto: Murdo Macleod/Polaris Images Bild 1 av 5

För fyra år sedan utnämndes Aberdeen till den lyckligaste staden i Skottland. I dag är det deppigare i Europas oljehuvudstad.

Foto: Kay Roxby/Alamy Bild 2 av 5

Stadens skyline.

Foto: Murdo MacLeod/Polaris Images Bild 3 av 5
Foto: Murdo Macleod/Polaris Images Bild 4 av 5

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har bett finansminister George Osborne om skattelättnader för att göra den skotska oljeindustrin mer konkurrenskraftig.

Foto: Frank Augstein/TT Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X