Reportage

Baksmälla efter festen i Europas oljemecka

Från champagnebarer till matbanker. För två år sedan hade den skotska oljestaden Aberdeen fler miljonärer än någon annan stad i Storbritannien. Nu vänder sig allt fler av invånarna till välgörenhetsorganisationer för att få mat för dagen. Den skotska regeringen ber finansminister George Osborne om hjälp för att få både staden och oljeindustrin på fötter igen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Aberdeens hamn

Foto: Murdo Macleod/Polaris Images

För fyra år sedan utnämndes Aberdeen till den lyckligaste staden i Skottland. I dag är det deppigare i Europas oljehuvudstad.

Foto: Kay Roxby/Alamy

Stadens skyline.

Foto: Murdo MacLeod/Polaris Images
Foto: Murdo Macleod/Polaris Images

Skottlands regeringschef Nicola Sturgeon har bett finansminister George Osborne om skattelättnader för att göra den skotska oljeindustrin mer konkurrenskraftig.

Foto: Frank Augstein/TT
Annons

I Skottland skämtar man att Aberdeenborna är snåla, men under de senaste åren har punden flödat i oljestaden. Taxichaufförerna blev vana att ta emot hundrapundsedlar av kunder som flugit in för möten. Restaurangerna och hotellen vände sig till en allt rikare kundkrets. Medelhyran på bostäder steg till 12 000 kronor per månad och Aberdeen utnämndes till den dyraste staden i Skottland. För tre år sedan var medellönen per år 145 000 kronor högre än i resten av Storbritannien.

Sommaren 2014 låg oljepriserna ännu på omkring 100 dollar per fat. En frilansande ingenjör kunde tjäna upp till 12 000 kronor per dag på oljeplattformarna i Nordsjön. I november samma år öppnade en ny champagnebar i Aberdeen. Minimumpriset för att boka ett av de lyxigaste borden på One Diamond Street var 14 000 kronor.

Annons
Annons
Annons