Annons

Carina Gunnarson:Ferrante visar på vägar ut ur maffians förtryck

Lina Cerullo är den som utmanar bröderna Solaras maffiaverksamhet i kvarteret i Neapel. Elvis Esposito och Gaia Girace från HBO:s tv-serie byggd på Elena Ferrantes böcker.
Lina Cerullo är den som utmanar bröderna Solaras maffiaverksamhet i kvarteret i Neapel. Elvis Esposito och Gaia Girace från HBO:s tv-serie byggd på Elena Ferrantes böcker. Foto: HBO

Är motstånd mot organiserad brottslighet möjligt? Flykt, samarbete eller motstånd – huvudpersonerna i Elena Ferrantes Neapelsvit förhåller sig till maffian på olika sätt, och böckerna levandegör hur förtrycket påverkar livet för kvarteret och för individen.

Under strecket
Publicerad

Elena Ferrantes uppmärksammade romansvit i fyra delar handlar om den livslånga vänskapen mellan bokens huvudpersoner Lenù och Lina. De är födda i samma fattiga kvarter i Neapel. Lenù får studera vidare och gör en social klassresa som för henne bort från kvarteret; Lina blir kvar i kvarterets sociala nätverk. Den organiserade brottsligheten, Camorran, är skickligt invävd i berättelsen och manifesterar sig främst genom porträtten av de två maffiabröderna Solara. Vad säger Ferrante egentligen om Camorran? Och hur väl stämmer hennes berättelse verklighetens Camorra? 

Camorrafamiljens makt i kvarteret förefaller i det närmaste som oinskränkt i Ferrantes böcker. Kvarterets isolering från omvärlden och statens frånvaro är högst påtaglig. Polisen visar sig i samband med utryckningar, som när någon ska gripas eller när ett mord har skett. Kommunen omnämns som en specifik plats inne i centrala Neapel, men är osynlig i kvarteret. Politiker visar bara intresse för befolkningen i valtider, när det handlar om att mobilisera röster. Skatter förblir något abstrakt; desto mer konkret är familjen Solaras röda bok, där lån och skulder noggrant nedpräntas. Endast skolan och biblioteket finns på plats i kvarteret och blir viktiga referenspunkter genom berättelsen. 

Annons
Annons
Annons