Hela denna artikel är en annons

Fermentera inför hösten – 3 smarta tips

Det har blivit allt mer populärt att ta tillvara på och konservera olika typer av råvaror. Att fermentera är en enkel och smidig metod som ger dina råvaror en längre livstid, förhöjd smak och ett tillskott av nyttiga bakterier.

På grund av det nordiska klimatet har vi svenskar länge använt oss av olika typer av konserveringsmetoder för att klara oss genom vintern. Vår intuition har varit att ta tillvara på maten så att det räcker över ett helt år, och den intuitionen finns kvar. För visst har det ibland känts fel när matlådan som glömts bort i kylskåpet slängs i sopkorgen?

I dag behöver vi inte planera för en lång vinter eftersom det mesta går att handla i närmsta mataffär. Men för att minska matsvinn och ta vara på hela råvaran är det allt fler som nu väljer att återuppta klassiska konserveringsmetoder. Bland annat fermentering.

– Att mixa eller skiva ned råvaror tillsammans med salt och täcka med vatten är extremt enkelt. Men det monetära värdet du får i form av ökad livslängd på dina råvaror samt minskat svinn är fantastiskt. Tack vare det tuffa klimatet i norden har vi utvecklat konserveringstekniker som har gjort att vi klarat oss genom den kalla vintern. Det är dags att vi tar tillbaka den typen av förädling igen och inspirerar folk genom att visa vad en smakrik och mer klimatsmart matlagning innebär, säger kocken Paul Svensson.

Den nya intuitiva köksserien från Electrolux är framtagen för att sänka trösklarna i köket.
Den nya intuitiva köksserien från Electrolux är framtagen för att sänka trösklarna i köket.

Men lika viktig som receptkreativiteten är tekniken som möjliggör hållbar matlagning som är flexibel, enkel och intuitiv.

– Vår nya intuitiva köksserie är framtagen för att sänka trösklarna i köket. Dessutom möjliggör serien hållbar matlagning. Med vår intuitiva ångugn gör vi till exempel gårdagens rester till dagens festmåltid genom att varsamt ånga den varm igen. Den får också gammalt bröd att bli som nytt. Vi har även gjort en satsning när det gäller förvaring och kylen är därför indelad i olika temperaturzoner eftersom vi vet att olika råvaror bevaras bäst i olika temperaturer, säger Erika Boström, PR Manager, Nordics.

Tre smarta tips vid fermentering

Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Du kanske har känt skillnaden på vitkål och surkål.

  1. Se till att inget sticker upp ovanför saltlagen eftersom det riskerar att göra grönsakerna torra eller mögliga.
  2. Det är viktigt att det inte kommer ner något syre till dina grönsaker. Det finns särskilda krukor som är avsedda för fermentering. Krukorna har en ventil som släpper ut koldioxid utan att luft släpps in.
  3. Under jäsningen ska din behållare helst stå mörkt i rumstemperatur, omkring 20 grader. Har du ingen bra plats kan du ta en papperspåse och ställa över behållaren.

Vill att konsumenterna ska laga mer hållbar mat

Efter att ha varit en del i utvecklingen av människors hem och livsstil i 100 år tar Electrolux nu nästa steg och skalar upp hållbarhetsengagemanget, för att inspirera till hållbara vanor.

Electrolux har gjort djupdykning i tendenser, instinkter och beteenden inom mat och matlagning. Detta resulterade i en omfattande rapport av nordiska konsumenters gröna gap, det vill säga skillnaden mellan hållbara mål och de faktiska handlingarna. Målen är bland annat minskat matsvinn, minskad köttkonsumtion, att äta mer helt växtbaserade måltider och mer mat lagade på ekologiska och närproducerade råvaror.

– Undersökningen innehåller många intressanta fakta som visar på vikten av både teknologi och kunskap om råvaror och matlagningstekniker. Att hela 42% anger att deras favoriträtter innehåller kött tror jag bara är bevis på att det råder brist på kunskap om hur vi bäst tillagar grönsaker, säger Paul Svensson.

EXTERN LÄNK: Läs mer om den nya intuitiva köksserien ad.doubleclick.net

Den nya intuitiva köksserien från Electrolux är framtagen för att sänka trösklarna i köket.

Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons