Annons
X
Annons
X

Ferbe: Bäst för alla om IF Metall är löneledande

Bättre med en liten löneökning som den konkurrensutsatta industrin klarar av, än stora kliv för dem som jobbar i branscher som går bra. Om industrin får vara löneledande så tjänar alla på det, tycker IF Metalls ordförande. Byggnads ordförande håller dock inte med.

Avtalsrörelsen 2016
[object Object]
Anders Ferbe tycker att det blir bäst för alla om IF Metall får leda. Foto: Jessica Gow/TT

LO:s samordning kring lönerörelsen sprack i höstas. Nu vill flera förbund vara löneledande, och IF Metall, som tidigare varit herre på täppan inom LO i lönefrågan, argumenterar hårt för att få behålla positionen.

Anders Ferbe, ordförande i IF Metall, intervjuades i Ekots lördagsintervju, och förklarade varför han anser att industrin ska sätta märket för årets lönerörelse.

– Om andra får mer än vad konkurrensen inom den globalt utsatta industrin klarar av så ställer våra medlemmar krav på kompensation. Vi är ett litet land i norr. Om vi ska ha kvar industri i Sverige så måste vi ta hänsyn till vår konkurrenssituation, sade han.

Annons
X

Att exempelvis Byggnads skulle sätta lönemärket vill Anders Ferbe absolut inte se.

– Byggnads säger att det går bra för Sverige. Men om vi tillät lönerna att öka så mycket som de vill så skulle Byggnads löneökningar kunna vältras över från deras arbetsgivare på konsumenterna. Då skulle vi få få kostnadsökning internt i Sverige.

**Det är bättre att **alla får del av tillväxten än bara de branscher som går jättebra, tycker han.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men Byggnads delar inte Anders Ferbes uppfattning, utan tycker att varje förbund ska sköta sitt och inte lägga sig i andras lönediskussioner.

  "Vi var de första att beklaga att samordningen inte höll, då vi sa ja till den kompromiss som föreslogs. Det är förvånande att Ferbe ägnar tid och energi till att kommentera våra yrkanden, när det borde vara fullt fokus på deras förhandlingar med motparten", skriver Byggnads ordförande Johan Lindholm i en kommentar till SvD och fortsätter:

  "Jag för min del **har ingen anledning att kommentera detta ytterligare, då vi i Byggnads har fullt fokus på våra förhandlingar för att skapa ordning och reda på våra byggarbetsplatser."

  Annons

  Anders Ferbe tycker att det blir bäst för alla om IF Metall får leda.

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X