X
Annons
X

Dramatisk minskning av fentanyldödsfall

Hundratals liv har skördats av drogen fentanyl i Sverige på bara några år. Men just nu ser trenden ut att ha vänt.

Både nätförsäljningen av substansen och antalet dödsfall har minskat kraftigt. Rättsprocessen mot två försäljare, som dömts för vållande till annans död, är något som kan ha påverkat.

Av TT

Fentanyldöden i Sverige liknades tidigare vid en epidemi av polisen. 2015 till 2017 omkom 360 människor efter överdoser av fentanyl eller så kallade fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl.

Men i år har en dramatisk förändring skett. Fram till den sista juli i år bekräftade Rättsmedicinalverket åtta dödsfall till följd till fentanylanaloger, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det kan jämföras med 101 dödsfall under 2017.

Fentanyl är en mycket potent drog, vilket gör den extremt svår att dosera. Koncentrationerna på lösningarna kan därför variera från gång till gång. Arkivbild.

Foto: Jacquelyn Martin/AP/TT Bild 1 av 2

Polisens utredare Åsa Torlöf håller upp nässprejflaskor, liknande de som ofta används till fentanylanalogerna, under en pressträff i samband med att åtalet mot de två bröderna lämnades in. Till höger syns åklagaren i fallet, Tomas Malmenby, och till vänster Robert Kronstrand, toxikolog vid Rättsmedicinalverket. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X