X
Annons
X
Scen
Recension

Lars Winnerbäck Fenomenet Winnerbäck

Premium

Man kan inte upphöra att förvånas över hur en man som skriver de deppigaste texter som tänkas kan säljer skivor som få och, denna sommar, dragit mest folk av alla svenska artister till sina konserter.

Men nu är det så och det säger väl egentligen mer om det svenska folket än Lars Winnerbäck själv att sånger om att "hugga i sten" och att vakna upp på botten av en flod som rinner genom ett "slaskigt och grått" Riga lockar till allsång. Opåkallad sådan dessutom; inte en enda gång uppmanar han de 11000 Linköpingsbor som vallfärdat till Stångebrofältet för sommarens turnéavslutning att sjunga med, det gör de så gärna i alla fall. Och inte bara i refrängerna, här sjungs det med i hela låtarna, från de stompigt folkrockiga bitarna med hela bandet till de mer lågmälda solosångerna.

Jo, nog är han ett fenomen, Lasse. Från början en långhårig postproggig visrockare besvärande nära Stefan Sundström, med tiden en personlig röst bland landets alla Bruce Springsteen-­beundrande rockmän med gitarr. Närmare Staffan Hellstrand än Ulf Lundell, och med ett irländskt Pogues-tilltal som ett alltmer särskiljande drag.

Annons
X
Annons
X
Annons
X