Recension

LadyfestFenomenalt och förutsägbart

Festival

Under strecket
Publicerad
Hip hop-trion Northern State turades om att stå i dj-båset under sin energifyllda spelning på Ladyfest.

Hip hop-trion Northern State turades om att stå i dj-båset under sin energifyllda spelning på Ladyfest.

Annons

”Sisterhood is powerful” ropar The Gossips sångerska Beth Ditto innan hon och hennes två bandkamrater river av ytterligare en vansinnessvängig bas- och trumbaserad rocklåt. Det är helt makalöst bra. Men musiken är inte någon styltig minimalistisk rock utan Washington-trions låtar är på samma gång också disko, soul, r‘n‘b, funk och punk. The Gossip krossar allt som kommer i dess väg. Det är rätt igenom fenomenalt.
Det var i The Gossips hemstad Olympia, Washington, som den första Ladyfest anordnades år 2000. Syftet var att ordna en fest med enbart kvinnliga artister och konstnärer och skapa en mötesplats där tjejer inspirerades till att bejaka sin kreativitet. ”Copy us, please” var Ladyfests slogan och festivalen har under de senaste fem åren spridit sig som en löpeld från Brasilien till Australien via Sydafrika och Singapore. Bara under 2005 har 21 Ladyfest hittills ordnats över hela världen.

Det är andra året som Ladyfest äger rum i Sverige och efter varsin kväll i Göteborg och Malmö landade festen på lördagen i Stockholm. Feministaktivistkulturen ser fortfarande ut som den gjort sedan riot grrrl-dagarna i början av 90-talet och mycket har stått still genom åren. Humortrion Yokoyokos föreställning börjar med en rolig satir om kvinnors roll i konstvärlden för att på slutet krascha i en dans med plyschpenisar till tonerna av Peaches Shake yer dix. Det känns trött.
Do it yourself-inställningen mötte besökarna redan i foajén där disktrasor med trycket ”Killar kan” såldes bredvid väskor med kvinnosymboler och feministfanzines. På Dieselverkstadens övervåning pågick pysselverkstad med pärlplattsläggning, en dj-skola där tjejer fick lära sig att taktmixa och workshops med rubriker som How to do dragking.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons