Annons

Femtio år av fantastiska miljöframsteg

Mazar-e-Sharif 2008. Barn hämtar dricksvatten ur ett dike som sprider kolera och diarréer. Insamlade medel från Svenska Afghanistankommittén används för att installera en pump
Mazar-e-Sharif 2008. Barn hämtar dricksvatten ur ett dike som sprider kolera och diarréer. Insamlade medel från Svenska Afghanistankommittén används för att installera en pump Foto: Staffan Löwstedt

Vi går inte mot jordens undergång, påpekar Bjørn Lomborg på 50-årsdagen av Earth Day. Men vi behöver bli mer effektiva i vårt miljöarbete.

Under strecket
Publicerad

När evenemanget Earth Day, eller Jordens dag som det ibland kallas på svenska, nu firar 50-årsjubileum, tillsammans med den moderna miljörörelsen, har vi all anledning att stanna upp och ge varandra en virtuell “high five”. Vårt samhälle har lyckats uppnå fantastiska miljöframsteg under dessa 50 år, men vi behöver fundera på hur vi kan vara mer effektiva under de kommande 50 åren.

Apropå just det, så blir många förvånade när de får höra att miljön förbättras. Denna förvåning bottnar i Earth Days sorgliga baksida, en miljörörelse som alltför ofta fokuserar på domedagsscenarion och alarmism, vilket skapar uppgivenhet och leder till illa genomtänkta politiska förslag.

Annons
Annons
Annons