Annons
X
Annons
X

Femteplats för svenska kanotister

Återföreningen räckte till ett VM-silver i fjol. Men höll inte i OS.

Och efter femteplatsen i K2 över 1 000 meter är det slutpaddlat för Markus Oscarsson och Henrik Nilsson.

(uppdaterad)
[object Object]
Henrik Nillsson och Markus Oscarsson deppar efter K2-finalen i Eaton Dorney. Svenskarna ledde vid 700 meter. Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX

Motivationen fanns där. Viljan och förmågan att kämpa likaså.

Men inte orken.

Markus Oscarsson, 35, och Henrik Nilsson, 36, slutade femma i det som, av allt att döma, var duons sista lopp tillsammans.

Annons
X

När parets karriär, med OS-silvret i Sydney 2000 och OS-guldet i Aten 2004 som höjdpunkter flimrade förbi på en tv-skärm efter loppet, kunde Oscarsson inte hålla tårarna tillbaka. Han tröstades av Henrik Nilsson där duon stod inte långt ifrån klubbhuset i Dorney Lake där fashionabla Eton College satsat hundratals miljoner på sin praktfulla roddanläggning.

– Det var känslosamt, det var en 30-årig karriär som visades där och som slutar här, sade Markus Oscarsson.

Och kastade omedelbart in en brasklapp:

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Slutar förmodligen. Tankarna finns där, i alla fall. Henrik och jag kommer att fortsätta att träffas och umgås om det här är det sista vi gör… Vi fick i alla fall ett VM-silver (i ungerska Szeged i fjol) tillsammans och vi gjorde en avslappnad satsning mot OS.

  Men det räckte inte.

  Paret som splittrades efter OS-guldet i Aten för åtta år sedan och återförenades för två år sedan för att göra ytterligare en avslappnad, men dock seriös, OS-satsning, ledde loppet efter 500 meter, då med en halv sekund före Ungern. Vid 750 meter var ledningen 0,4 sekunder.

  Och då, bekände Henrik Nilsson, trodde duon på guld:

  – Ja, jag kände att vi gick för guldet, vi kom in i den känslan. Efter 600 meter gick allt väldigt lätt, vi hade bra flyt. Sedan slog (mjölk)syrachocken till, och den slog hårt, berättade Nilsson.

  – Jag slets mellan hopp och förtvivlan. Ett tag kände jag mig oslagbar, sade Markus Oscarsson.

  – Men mjölksyran smög sig på och den rann fortare och fortare.

  Och när mjölksyran rann snabbare och snabbare gick det saktare och saktare för den svenska båten som sjönk som en sten, inte till botten men väl genom fältet. I mål var svenskarna drygt två sekunder efter segrarna Rudolf Dombi och Roland Kokeny från Ungern.

  – Det gjorde ont därute, sade Henrik Nilsson. Men det var bättre att gå för guldet och sluta femma än att ta det lite lugnare och bli fyra. Det fanns inte i vår värld.

  MISSA INTE:
  Följ OS direkt med London live

  OS-guider:

  Annons
  Annons
  X

  Henrik Nillsson och Markus Oscarsson deppar efter K2-finalen i Eaton Dorney. Svenskarna ledde vid 700 meter.

  Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X