Annons
Idén till Instagramkontot ”Feministpastorn” föddes ur en längtan efter det Esther Kazen själv saknade som ung troende – ett forum för att diskutera kristna frågor ur ett feministiskt perspektiv. I dag delar mer än 15 000 följare hennes tankar om allt från mens och sex till rasism och religiösa härskartekniker.
Idén till Instagramkontot ”Feministpastorn” föddes ur en längtan efter det Esther Kazen själv saknade som ung troende – ett forum för att diskutera kristna frågor ur ett feministiskt perspektiv. I dag delar mer än 15 000 följare hennes tankar om allt från mens och sex till rasism och religiösa härskartekniker. Foto: Malin Hoelstad

Feministpastorn: ”Böneutrop inte skadligt”

På Instagram pratar hon sex, abort och onani med sina 15 000 följare – men också rasism, böneutrop och religionsfrihet. Esther Kazen, feminist och kristen pastor med judiska rötter, provoceras av att kyrkan används som politiskt slagträ.

Uppdaterad
Publicerad

“Satans sändebud.”

”Ett hån mot Jesus.”

”Förr var det att jag är feminist som provocerade mest – nu är det att jag är troende”, säger Esther Kazen.

Foto: Feministpastorn/Instagram Bild 1 av 4

För Esther Kazen är det viktigt att ifrågasätta den egna tron: ”Nu kommer folk att halshugga mig här, men jag tror inte nödvändigtvis att det är just vi kristna som har fattat. Det är väldigt arrogant att tänka så. Jag väljer att vara kvar i kristendomen för att jag verkligen ser mervärden med den kristna tron, men det är naivt att tänka att vi är de enda som har fattat.”

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 4

”Vissa andra feminister provoceras av att jag vill behålla en patriarkal organisation som kyrkan”, säger Esther Kazen.

Foto: Feministpastorn/Instagram Bild 3 av 4

När #metoo briserade hösten 2017 var Esther Kazen med och samordnade frikyrkornas upprop, #sanningenskagöraerfria. ”Väldigt många av de som blivit utsatta och berättat om det har fått höra att de behöver förlåta och gå vidare. Förlåtelse är viktigt, men det som har hänt är att det i stället har förvandlats till ett krav om tystnad. Vi glömmer att upprättelse också är en av våra viktigaste bitar.”

Foto: Malin Hoelstad Bild 4 av 4