”Feministisk utrikespolitik fallerar på två områden”

Sveriges feministiska politik på utrikesområdet bidrar på ett konkret sätt till ökad jämställdhet och att kvinnors och flickors rättigheter stärks. Men kring vapenexport och migrationspolitik finns uppenbara problem, skriver ett flertal organisationer i Concord Sverige.

Under strecket
Publicerad
Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström i FN:s generalförsamling. Arkivbild från den 20 september 2016.

Statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström i FN:s generalförsamling. Arkivbild från den 20 september 2016.

Foto: Pontus Lundahl/TT
Annons

I dag släpper 19 civilsamhällesorganisationer rapporten ”Hur feministisk är Sveriges utrikespolitik?”. Rapporten granskar politiken och dess genomslag under det gångna året. Den visar bland annat att Sveriges feministiska utrikespolitik varit betydelsefull för kvinnors och flickors rättigheter i stora delar av världen. Däremot har regeringens agerande på två områden direkt motverkat den feministiska utrikespolitiken: migration och vapenexport. Varför denna inkonsekvens? Organisationerna bakom rapporten uppmanar hela regeringen att ta ägarskap för den feministiska utrikespolitiken!

Vi befinner oss i en tid då Sveriges snart tre år gamla feministiska utrikespolitik är viktigare än någonsin. Under det gångna året har det skett flera stora bakslag för kvinnors, flickors och hbtqi-personers rättigheter globalt, till exempel återinförandet av the Global Gag Rule. Ett beslut som innebär att stora delar av USA:s bistånd till mödrahälsa fryser inne och förväntas resultera i 2,1 miljoner fler osäkra aborter och 20 000 fler fall av mödradödlighet.

Annons
Annons
Annons