Annons

Feministisk folkbildning för högersinnade

Under strecket
Publicerad

Häromveckan släpptes boken
Klassisk feminism (Hydra förlag) av Louise Persson, en bok som ger de individualistiska alternativen till den vänstervridna feminism som dominerat den svenska debatten. En liberal syn på prostitution hämtar stöd i kvinnans självbestämmande och samma kroppspolitiska syn problematiserar porr.

Perssons föredragna feminism befinner sig så långt ifrån paternalism vi kan komma. Hon ifrågasätter staten som feministens allierade och visar hur välfärdsstaten har övertagit den roll patriarkatet tidigare haft. Egentligen har bara en ofrihet bytts till en annan, menar Persson och pekar på hur välfärdsstaten snarast cementerar könsrollerna. Kvinnans arbetsplats må ha bytts ut från hem till offentlighet, men uppgifterna är sig lika. Ungefär samtidigt som
Klassisk feminism släpptes också en remix-version av Pär Ströms bok
Mansförtryck och kvinnovälde (Den nya välfärden 2007) på sajten Paparkaka.com. Det är en pdf-version av Ströms bok, fullklottrad med invändningar i marginalen, signerade Gustav Almestad. Det är uppkäftigt och ibland direkt elakt, men likafullt ett kul grepp.

Annons
Annons
Annons