Annons
X
Annons
X

Feminister rasar över IMF-debatt

Franska feminister går till storms mot manschauvinismen sedan IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn greps i USA misstänkt för våldtäktsförsök. Kritiken framförs i en skrivelse som flera organisationer står bakom.

Av Reuters, TT

”Vi vet inte vad som hände i New York, men vi vet vad som hänt i Frankrike den senaste veckan. Vi bevittnar ett uppsving för rasistiska och reaktionära reflexer, som snabbt kommer upp till ytan hos delar av den franska eliten”, skriver de.

Bakom uttalandet står grupperna Osez le feminisme (”Våga feminismen”), Paroles de femmes och aktionsgruppen La Barbe (”Skägget”).

Bland de cirka tusen undertecknarna finns tv-journalisten Audrey Pulvar, vars livskamrat Arnaud Montebourg är en av dem som hoppas bli socialisternas presidentkandidat nästa år - en post som också Strauss-Kahn hade siktat in sig på.

Annons
X

I uttalandet, som publicerats på tidningen Le Mondes internetsajt, framhåller feministerna att vänner och allierade till Strauss-Kahn har tonat ned det obehag som kvinnan i New York kan ha genomlidit.

I Frankrike våldtas omkring 75 000 kvinnor varje år, betonar organisationerna och ser en tendens i det franska samhället att förminska brottets allvar.

En av de kända personer som valt att kritisera behandlingen av Strauss-Kahn är filosofen Bernard Henri-Lévy.

Paris TT-Reuters

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X