X
Annons
X

”Feminister måste sluta slentrianskälla på män”

KULTURDEBATT | Greta Thurfjells lovsång till "huskvinnan" har fått flera prominenta feminister att rusa till frontlinjen. Men dagens feminister fokuserar på helt fel saker. Det är dags att släppa offerkoftan och sluta med de teoretiska kullerbyttorna.

Läs mer om Vad ska vi med feminismen till?

Vilket liv hon ställde till med, Greta Thurfjell på DN, när hon skrev en fyrasidig lovsång till "huskvinnan". Flera prominenta feminister rusade fram till frontlinjen och producerade krönikor om det förfärliga i att en flicksnärta efter hundra års kvinnokamp längtar efter att få vara en undergiven husfru och få lyssna på mansplainande äldre män. Texten är elitistisk, naiv, saknar klassanalys, den flörtar med mörka krafter, menar de. Och har Greta tänkt på vad som händer om hennes man inte längre vill ha henne och hon plötsligt står där och ska klara sig på egna ben? Oh baby baby it’s a wild world….

Själv tror jag att Greta Thurfjell nog har funderat över detta. Är man född på 90-talet så har man inte kunnat undgå att marineras i svensk feministisk teori. Problemet är nog snarare att marinaden inte längre känns fräsch. Feminismen, denna en gång så viktiga rörelse, har tyvärr för många blivit ett skällsord och något man inte vill förknippas med. Det är sorgligt, för vi har en stolt kvinnokamp att se tillbaka på. Målmedvetet har den kämpat mot manliga strukturer och drivit igenom viktiga reformer: allt från kvinnlig rösträtt, fri abort, utbyggd barnomsorg, jämställdhetslagar i arbetslivet med mera, tills vi inte längre har en enda diskriminerande lag i samhället. Samtidigt har våra män utvecklats till de i särklass mest jämlika i hela världen. De byter blöjor, hämtar på dagis, vabbar och packar matsäckar – och har fått ett rikare familjeliv på kuppen.

Svenska män är i särklass mest jämställda i världen. Ändå slentrianskäller kvinnorörelsen på männen – för att de förklarar saker på fel sätt eller sitter fel i tunnelbanan. Feminismen behöver rikta kraften där den riktiga kampen behöver föras i dag, skriver Ulrika Sandhill.

Foto: Ellen Nielsen Kindstrand/IBL Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X