Feminist med romantiska drömmar

Båda hennes föräldrar var författare. Faderns alkoholism och avundsjuka fick henne att känna lättnad när han dog 1995. - Innan pappa gick bort skrev han i ett brev att han aldrig mer ville träffa mig. På torsdag kommer Hanne-Vibeke Holsts nya bok ”Kronprinsessan”, inspirerad av Mona Sahlin-affären, ut i Sverige. Text: Harry Amster Foto: Lars Pehrson

Under strecket
Publicerad
Annons

Den danska författaren Hanne-Vibeke Holst är redan en storsäljare i Sverige. Hennes trilogi om tv-journalisten Therese Skårup, som försöker få ihop karriär och familjeliv, har hittat 350 000 köpare. Sammanlagt har hon sålt minst en miljon böcker. Men det hindrar inte Hanne-Vibeke Holst från att titta på Liza Marklunds hemsida och se att den svenska författarinnan sålt två miljoner i världen och tre miljoner i Sverige.

– Klart man blir på dåligt humör. Jag är inte så rik som alla tror, skrattar Hanne-Vibeke Holst som i Danmark kallas för radikalfeminist, antagligen för att hon skriver om kvinnor.
Hon äter lunch samtidigt som hon svarar på frågor på ett fint hotell på Östermalm i Stockholm. Hanne-Vibeke Holst tycker verkligen om att lägga ut texten och när jag frågar vad hon var för typ i skolan, utbrister hon ”Vad tror du?”
En som pratade och bestämde, föreslår jag.

Annons
Annons
Annons