Annons
X
Annons
X

Feminismen på allas agenda

Att de rosa frågorna och Feministiskt initiativs framgång i EU-valet har skakat om både Socialdemokraterna och den borgerliga regeringsalliansen blev tydligt när kvinno- konferensen Nordiskt forum startade i Malmö på torsdagen.

Feministiskt forum i Malmö.
Feministiskt forum i Malmö. Foto: EMIL MALMBORG

Ungefär 6 000 personer har köpt biljett till den fyra dagar långa ”feministiska Almedalen”, Nordiskt Forum, där ett stort antal internationella forskare och föreläsare dissekerar hur det har gått med strategierna för ökad jämställdhet i världen efter FN:s kvinnokonferens i Peking år 1995.

Ett stort antal tunga politiker är på plats och ännu fler kommer under helgen. Förutom Social-demokraternas ledare Stefan Löfven och den moderate finansministern Anders Borg är båda språkrören från Miljöpartiet på väg hit för att delta i debatter, liksom Centerpartiets ledare Annie Lööf och Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt. Alla vill de visa sina partier från deras bästa feministiska sida.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Löfven räknar upp 15 nygamla punkter som ska förbättra jämställdheten i Sverige, när det gäller jobben, skolan, forskningen och familjelivet. Han lovar också att införa kvotering till bolags- styrelser redan 2015.

  Annons
  X

  – Om vi inte ser någon påtaglig förbättring så blir det så, säger Löfven, som inte är så bekymrad över att endast 8 procent av de kvinnliga väljarna lyfter fram S som bästa jämställdhetsparti i den SvD/Sifo-mätning som publicerades i torsdags.

  – Vi fick 12 procent totalt, det var vi och FI som var bäst på jämställdhetsfrågor. Med den här handlingsplanen fortsätter vi vår linje som feministiskt parti.

  Att det är arbetslinjen som räddar jämställdheten råder det ingen tvekan om för finansminister Borg. Den arbetstidsförkortning som bland annat Feministiskt initiativ förespråkar gör han tummen ner för:

  – Det skulle kosta oss över 100 miljarder i skattepengar och skulle slå väldigt hårt mot kvinnor. Om kvinnor arbetar mindre eller lämnar arbetsmarknaden försämrar det jämställdheten.

  Att SvD/Sifo-mätningen visar att bara 4 procent av väljarna har förtroende för M:s jämställdhetspolitik är bekymmersamt, säger Borg som kallar sig feminist.

  – Det är klart, men då får vi se till att visa resultat och det vi kan visa är en väldigt kraftig ökning av kvinnors deltagande på arbetsmarknaden. Medelålders kvinnor har ökat sitt arbetskraftsdeltagande med 5 procent under de här åren, menar Anders Borg.

  **Flera av de **utställare och besökare SvD möter under torsdagen har andra prioriteringar än Borg och Löfven. Fitore Osmanaj som arbetar för organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime tycker att svenska politiker ignorerar frågan om hedersförtryck och heders- våld.

  – Omkring 100 000 flickor och pojkar lever i en utsatt situation när det gäller hedersförtryck i Sverige. Vi måste prata om det och agera, men politikerna lyfter aldrig frågan. De är så rädda för att kallas rasister. När Gudrun Schyman skulle debattera med Jimmie Åkesson om detta bytte hon bara ämne, jag förstår inte det. Politikerna måste våga – det handlar ju om unga flickor och pojkar som förtrycks, säger Fitore Osmanaj.

  Norska Anne Halvorsen arbetar för Women’s International League for Peace and Freedom och har ett internationellt perspektiv på jämställdhetsfrågan och hennes bild av verkligheten är dyster:

  – Patriarkatet är kvar i många olika varianter, men i de utvecklade länderna tror jag tyvärr att många inte längre tror eller känner att det finns något kvar att slåss för. Kvinnorörelsen har alltid kämpat för fredsperspektivet först och främst – vi får inte glömma att det är grunden för all utveckling socialt och för jämställdhet, säger Anne Halvorsen.

  Annons
  Annons
  X

  Feministiskt forum i Malmö.

  Foto: EMIL MALMBORG Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X