Annons

Feminism ska bygga jämställd stadsbild

På många platser i huvudstaden domineras det offentliga rummet av män. Det hoppas staden ändra på genom att bostadsbolagen nu arbetar med feministisk stadsplanering.

– Det är en fråga om makt, säger Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh.

Under strecket
TT
Publicerad

Många kvinnor som bor i Husby i Stockholm har beskrivit centrum som otryggt och dominerat av män. Med hjälp av feministisk stadsplanering vill det kommunala bostadsbolaget Svenska Bostäder skapa ett offentligt rum där alla känner sig välkomna.

Foto: Noella Johansson/TT

Pari Samadi säger att det inte finns någon plats för kvinnor i Husby centrum. När hon och Fatima Naijat vill träffa vänner på kafé åker de till närliggande Kista i stället.

Foto: Noella Johansson/TT

Svenska Bostäder bad boende i Husby att svara på var de kände sig mer och mindre otrygga i området. De röda cirklarna indikerar upplevd otrygghet, de sitter framför allt kring tunnelbaneuppgångarna och torget.

Foto: Noella Johansson/TT

Nurcan Gültekin är samordnare i Järva för Svenska Bostäder och arbetar med feministisk stadsplanering i Husby.

Foto: Noella Johansson/TT

Esme Güler är i grunden positiv till Svenska Bostäders feministiska stadsplanering men tycker att det krävs mer för att verkligen aktivera kvinnor för att göra Husby centrum till en mer jämställd plats.

Foto: Noella Johansson/TT

Alan Ahmad säljer grönsaker i Husby centrum. "Jag ser nästan inga kvinnor här, mest på helgerna" säger han.

Foto: Noella Johansson/TT
Efter reklamen visas:
Fler kvinnor i centrum med feministisk stadsplanering

Solen skiner på pensionärerna Pari Samadi och Fatima Naijat när de korsar torget i Husby centrum, på väg hem från sin vanliga förmiddagsrunda till matbutiken och apoteket. Precis som många andra som TT träffar undviker de att komma hit på kvällen.

Annons
Annons
Annons