Annons

Ny utrikesminister väntas gå i Wallströms feminism-spår

En feministisk utrikespolitik lär fortsätta även med en ny utrikesminister – men kanske inte med samma kraft, tror bedömare.

Regeringen förlorar en världskändis, men kanske kan bytet innebära en öppning gentemot Israel.

Under strecket
Ola Westerberg / TT
Publicerad

Handelsminister Ann Linde (till höger) är favorit att överta utrikesministerportföljen efter Margot Wallström. Arkivbild.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Kabinettssekreterare Annika Söder är Margot Wallströms högra hand på UD och ingår i spekulationerna om vem som blir ny utrikesminister. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ska det bli Carin Jämtin som blir ny utrikesminister? Hon är nu generaldirektör på Sida och tidigare biståndsminister och partisekreterare för Socialdemokraterna.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

EU-minister Hans Dahlgren är en av flera som spås kunna bli ny utrikesminister.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

– En ny utrikesminister kan väntas försöka fullfölja Margot Wallströms ansträngningar med ett Sverige som en aktiv stat, diplomatiskt i FN, och linjen med den feministiska utrikespolitiken, säger Jan Hallenberg, forskningsledare på Utrikespolitiska institutet.

Varje utrikesminister måste också balansera mellan stormakterna USA och Ryssland, hantera brexit och läget i Ukraina, påpekar han. Någon större omsvängning tror han därför över huvud taget inte på.

Annons
Annons
Annons