Annons

Ivar Arpi:Feminazisterna på våra universitet

James Lindsay, Helen Pluckrose och Peter Boghossian har visat bristerna med vad man kan kalla kränkthetsstudier.
James Lindsay, Helen Pluckrose och Peter Boghossian har visat bristerna med vad man kan kalla kränkthetsstudier. Foto: Areo Magazine
Under strecket
Publicerad

Ponera att man skulle försöka få Mein Kampf publicerad i en vetenskaplig tidskrift. I dag alltså. Det går alldeles utmärkt, har tre forskare visat, bara man byter ut judar mot män och lägger till lite feministiska modeord. Den vetenskapliga tidskriften Affilia:s granskare, som läste en lätt omarbetad version av det tolfte kapitlet i Adolf Hitlers bok, slösade med lovord i sina utlåtanden. Feminazism, alltså. Bokstavligt talat.

Det började egentligen med den konceptuella penisen. James A Lindsay och Peter Boghossian lyckades få sin fejkartikel "The conceptual penis as a social construct", som handlade om hur penisen blir en meme som skadar alla och förstör klimatet, publicerad i tidskriften Cogent Social Sciences (som jag skrev om här på ledarsidan i april i år). En kritik de fick var att tidskriften var för liten och dålig för att bevisa den tes de förde fram. Tesen var att ”vissa aspekter av kunskapsproduktionen i USA har korrumperats”, som Boghossian sade till Wall Street Journal (2/10). Kritiken hade visst fog för sig, erkände Lindsay och Boghossian.

Annons
Annons
Annons