Mikael Mölstad:Fem vintrender att koll på 2019

Mikael Mölstad
Under strecket
Publicerad
Annons

Nytt år, nya trender? Nja, knappast. Inget i vinvärlden händer över en natt. Men det finns ändå tydliga trendspår som visar vart vi är på väg. Och kanske blir 2019 året då även du dricker mer autentiska viner och kräver svar på hur vinet är gjort. Häng kvar några minuter så har du koll.

I år kommer nya och nygamla vinstilar att ligga i trend. Vi dricker lättare, friskare viner med mindre eksmak och lägre alkoholhalt.

Gamla vinregioner hittar ny publik. Tillbaka till klassiska vinområden i ny tappning. Bordeaux är ett typexempel. Världsberömt för ikoniska slottsviner med lyxdyra priser. Idag hittar du moderna viner till rimliga priser från hela regionen. Många unga vinvänner hittar nya favoriter i Alsace och Loire där det görs allt fler hållbart producerade viner med naturliga smaker. I traditionella Rioja och Toscana utmanas de gamla vinstilarna för att locka nya vindrickare. Faktum är att nästan vart du vänder dig i vinvärlden händer det förunderliga saker: titta österut mot Kroatien, Slovenien och Grekland. Eller se på Sverige: svenska viner har redan visat framfötterna. 2019 slår de igenom på allvar.

Annons
Annons

Nya vinstilar gör succé. I år kommer nya och nygamla vinstilar att ligga i trend. Vi dricker lättare, friskare viner med mindre eksmak och lägre alkoholhalt. Som det var förr. Ett typexempel är Beaujolais. Glöm noveau-hajpen. Nu är det klassiska matvänliga beaujolaisviner som lockar nya vinälskare. Överhuvudtaget blir 2019 året då autentiska viner, likt naturviner, blir helt accepterade – samtidigt som naturvinernas överprisade ruggugglor försvinner. Mångas nya favorit blir orange vin (vin som görs som rött vin fast på gröna druvor). För mig är det redan ett faktum.

Konsumenterna kräver kunskap. Allt fler vinkonsumenter vill ha full transparens. Vi vill ha koll på hur vinet är gjort, vad det innehåller och varifrån det kommer. Inga konstigheter. Fler vinbönder lanserar veganvänliga viner. Och ännu fler gör sitt vin enligt biodynamiska principer. Själv räknar jag med att vi får en global hållbar certifiering för att visa hur klimatneutralt hela vinproduktionen varit.

Glöm alla druvkändisar. Det blåser nya vindar i vingårdarna. Poppisdruvorna chardonnay, cabernet sauvignon och de andra blir omsprungna av sorter du inte visste fanns. Många är lokala och har odlats i hundratals år men aldrig fått chansen. Namnen kan du glömma – det räcker med att gilla vinet. Vänj dig också vid att en helt ny druvtyp stormar fram. De kallas för Piwi – vilket innebär att de är tåliga mot svampangrepp. Dessa druvor med namn som solaris, pinot nova, cabernet noir skapar enorma möjligheter att göra vin i svalare, fuktigare klimat likt Sverige.

Du handlar vin som allt annat. Allt fler inköp blir digitala och vin kommer inte vara något undantag. Systembolaget anpassar sig och erbjuder ny teknik för onlineköp med speciella utlämningsställen. Där hämtar du även viner du handlat från nätvinhandlare. Samtidigt väljer allt fler att handla utanför Systembolagets monopol. 2019 blir också året då många hittar nya vinfavoriter på restauranger – som sedan kan beställas direkt online.

Hur tänker du själv kring vintrender? Hur gärna av dig! Lova mig dessutom att med öppet sinne ta till dig nya vinupplevelser 2019. Du kommer inte att ångra dig.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons