5 vanor som avgör om du blir över 90 år

Foto: imago stock / imago sportfotodienst
Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Det har länge spekulerats om vad som är hemligheten bakom ett långt liv. I en ny studie från University of California undersökte forskare ”superagers” – personer som levt tills de är över 90 år – för att se vilka faktorer som var avgörande för ett långt liv.

Forskarna kunde då identifiera fem livsstilsfaktorer som spelade en viktig roll om man vill leva ett långt liv: att ha en hobby, regelbunden motion, dricka ett till två glas vin om dagen, ha några extrakilon och dricka kaffe.

I studien undersökte forskare 1 700 personers dagliga vanor under 15 år. Man kunde då dra den glädjande slutsatsen att de som dagligen fick i sig ett till två glas vin eller öl om dagen hade en 18 procent lägre risk att dö i förtid.
Även att bära på några extrakilon (med undantag för övervikt) visade sig ha sina fördelar. Enligt studien hade de tre procent lägre risk att dö en för tidig död.

Ytterligare faktorer som spelade roll var att ha en hobby och motionera regelbundet. Det visade sig att de som ägnade sig åt en hobby två timmar om dagen hade 21 procents lägre risk att dö i förtid.

– Dessa personer inspirerar – de dricker kaffe, vin, går upp i vikt men de tränar och använder sina hjärnor. Kanske borde vi lära oss något av dem, säger neurologen Claudia Kawas från University of California om studien.

Två glas vin om dagen – är det hemligheten bakom 80-åriga Jane Fondas ungdomliga utseende?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons