Annons
X
Annons
X

Fem sköna höstvandringar

LÄS MER:
Upptäck den svenska naturen – vandra i Östergötland

LÄS MER:
Sköna vandringar på Kreta

LÄS MER:
Bekväma äventyr runt Gardasjön

Annons
X
Foto: COLOURBOX

Mallorca

Vackra berg, mysiga byar och vandringsleder som oftast inte är mer ansträngande än att en normaltränad person klarar dem. Charterfavoriten Mallorca är så mycket mer än sol och bad, ön är också perfekt för strövtåg i naturen. Särskilt under hösten när temperaturen faller.

Bergskedjan Sierra Tramontana utmed den nordvästra kusten är den mest populära trakten för vandringar. Bara i området mellan bergsbyn Valldemossa och klostret i Lluc utgår över hundra olika vandringsleder, mest halv- eller heldagsvandringar men det finns längre varianter.

En av alla sköna vandringar går från Valldemossa, via bergstoppen Teix (1 064 meter över havet), till byn Deia som på 1930-talet var hem åt den engelska författaren Robert Graves. Deia har sedan dess haft epitetet konstnärsby.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En annan skön vandring är pilgrimsleden mellan byn Soller och klostret Lluc.

  Foto: COLOURBOX

  Kreta

  Kretas vackraste vandringar går genom raviner. Mest känd är Samariaravinen (Europas längsta ravin) som sträcker sig 18 kilometer genom Samaria nationalpark i regionen Chania.

  Ravinens höjdpunkt är den så kallade Järnporten, en endast fyra meter bred passage som kantas av cirka 500 meter höra bergväggar.

  Vandringen genom Samariaravinen är krävande under heta sommardagar, varför hösten är att föredra.

  För den som söker enklare vandringar finns Myloiravinen och Preveliravinen.

  Mer info:
  www.explorecrete.com

  Foto: COLOURBOX

  Gran Canaria

  På Gran Canaria ligger de kungliga lederna (Caminos Reales) som ett nätverk genom landskapet. Lederna följer gamla handelsvägar och i dag har cirka tio leder om 150 kilometer rustats upp.

  Det tar cirka tre dagar att korsa hela ön, men lederna passar också för dagsturer. En lämplig sådan är Silverleden som ligger cirka 30 minuter från Playa del Inglés. Leden, som stenlades på 1700-talet går genom mycket fin natur från byn Bartolome till Tunte.

  Mer info:
  www.rockyadventure.com

  Foto: COLOURBOX

  Cinque Terre

  Fem måleriska byar som klänger sig fast vid dramatiska klippor, stränder, vinodlingar och makalösa utsikter. Lägg till god mat och sköna vandringsleder och du har fått en bra sammanfattning av Cinque Terre i nordvästra Italien.

  Byarna Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore binds samman av leder och biltrafik är förbjuden.

  Den lättaste leden, Via dell' Amore (kärlekens stig), går mellan Riomaggiore och Manarola.

  Mer info:
  www.cinqueterreonline.com

  Foto: COLOURBOX

  Turkiet

  The Lycian way, den lykiska vägen, utmed Turkiets sydkust har av The Sunday Times korats till en av världens tio bästa trekkingleder. Leden är 50 mil lång men fungerar utmärkt för dagsetapper, för vilka start och mål lätt nås med lokalbuss.

  De kanske allra trevligaste baserna för vandringar är vackra Kas och Olympos/Çirali, den senare med flera små familjepensionat och Turkiets kanske vackraste klapperstensstrand.

  En spännande och dagstur går från Olympos/Çirali upp till det berget Chimaeras eviga eld (under antiken trodde man att elden kom från en ilsken drake).

  Från Chimaera går vandringen vidare till byn Ulupinar vars värdshus serverar grillad forell intill ett litet vattenfall.

  Turistorterna Fethiye och Kemer ligger i anslutning till leden och Antalya finns inom behörigt bussavstånd.

  Mer info:
  www.lycianwa.com

  Annons
  Annons
  X
  Foto: COLOURBOX Bild 1 av 5
  Foto: COLOURBOX Bild 2 av 5
  Foto: COLOURBOX Bild 3 av 5
  Foto: COLOURBOX Bild 4 av 5
  Foto: COLOURBOX Bild 5 av 5
  Annons
  X
  Annons
  X