Fem scener ur ett politiskt äktenskap

En kort smekmånad följd av turbulens och kriser – och förnyat hopp för tvåsamheten. Stefan Löfvens första 150 dagar vid regeringsmakten har präglats av prövningar men även en och annan triumf. Här skildrar SvD:s Göran Eriksson, Jenny Stiernstedt och hannes Delling fem nyckelscener från relationstillvaron med MP. Bläddra fram bland bilderna.

Under strecket
Publicerad
Annons

Smekmånad
Den 3 oktober 2014 läser Stefan Löfven upp sin och S-MP-regeringens första regeringsförklaring. Trots koalitionen är den nya statsministern mer ensam än han skulle vilja.
Hans samarbetsinviter övre blockgränsen har avvisats, och han vädjar till de borgerliga:” Nu behöver vi enas i viljan till ansvar för vårt land”.
Löfven berättar nu att S-MP-regeringen är en feministisk regering. Han gör också en utrikespolitisk markering som blir mycket uppmärksammad, inte bara i Sverige:
”En tvåstatslösning förutsätter ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens. Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina.”
Bläddra vidare bland bilderna.

Fnurran
I riksdagens EU-nämnd får regeringen Löfven i oktober – med statsministern själv i huvudrollen – en försmak av vad det svaga riksdagsunderlaget kan innebära.
Stefan Löfven (S) går till det direktsända mötet för att förankra S och MP:s position inför EU-toppmötet där klimatmålen för 2030 ska spikas. Problemet är bara att han ger två bud: ett eget högre och ett lägre som följer kommissionen.
50–40–30; 40–27–30 – bud för utsläppsmål och energieffektiviseringar far genom luften.
”Sifferbingo”, säger moderaten efter att sverigedemokraten sagt sig vilja gå på Alliansens linje. Och så blir det: statsministern tvingas åka till Bryssel och försvara oppositionens politik.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons