Annons
X
Annons
X

Fem scener ur ett politiskt äktenskap

En kort smekmånad följd av turbulens och kriser – och förnyat hopp för tvåsamheten. Stefan Löfvens första 150 dagar vid regeringsmakten har präglats av prövningar men även en och annan triumf. Här skildrar SvD:s Göran Eriksson, Jenny Stiernstedt och hannes Delling fem nyckelscener från relationstillvaron med MP. Bläddra fram bland bilderna.

Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1

Bild 1 av 5

Foto: TOMAS ONEBORG

Smekmånad
Den 3 oktober 2014 läser Stefan Löfven upp sin och S-MP-regeringens första regeringsförklaring. Trots koalitionen är den nya statsministern mer ensam än han skulle vilja.
Hans samarbetsinviter övre blockgränsen har avvisats, och han vädjar till de borgerliga:” Nu behöver vi enas i viljan till ansvar för vårt land”.
Löfven berättar nu att S-MP-regeringen är en feministisk regering. Han gör också en utrikespolitisk markering som blir mycket uppmärksammad, inte bara i Sverige:
”En tvåstatslösning förutsätter ömsesidigt erkännande och vilja till fredlig samexistens. Därför kommer Sverige att erkänna staten Palestina.”
Bläddra vidare bland bilderna.

Annons
X
Annons
X
Foto: SVT Bild 1 av 1

Bild 2 av 5

Foto: SVT

Fnurran
I riksdagens EU-nämnd får regeringen Löfven i oktober – med statsministern själv i huvudrollen – en försmak av vad det svaga riksdagsunderlaget kan innebära.
Stefan Löfven (S) går till det direktsända mötet för att förankra S och MP:s position inför EU-toppmötet där klimatmålen för 2030 ska spikas. Problemet är bara att han ger två bud: ett eget högre och ett lägre som följer kommissionen.
50–40–30; 40–27–30 – bud för utsläppsmål och energieffektiviseringar far genom luften.
”Sifferbingo”, säger moderaten efter att sverigedemokraten sagt sig vilja gå på Alliansens linje. Och så blir det: statsministern tvingas åka till Bryssel och försvara oppositionens politik.

Annons
X
Annons
X
Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 1

Bild 3 av 5

Foto: TOMAS ONEBORG

Förnyade löften?
Den 3 december – då har regeringen Löfven funnits i två månader - faller regeringens budget, sedan Sverigedemokraterna har stött Alliansens gemensamma budgetmotion i den avgörande voteringen i riksdagen.
SD har också hotat att fälla alla regeringar som inte anpassar sin invandringspolitik.
Tidig kväll kallar Stefan Löfven och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till presskonferens. Statsministerns dom över Alliansen och Sverigedemokraterna är hård. Löfven tänker ”inte stillatigande acceptera det som nu sker på högersidan”:
”Det är ett ansvarslöst agerande av dessa fem partier tillsammans och det saknar motstycke”.
Och så drar Löfven nyvalsvapnet - som han enligt konstitutionen inte får använda förrän det har gått tre månader sedan den nyvalda riksdagen samlades.
Det är en knapp månad dit och själv kommer Löfven inte – säger han – att ta initiativ till förhandlingar över blockgränsen under den perioden. ”Men om någon vill höra av sig, så vet de var jag finns”.
 

Annons
X
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1

Bild 4 av 5

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Annons
X
Annons
X
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1

Bild 5 av 5

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

U-båtsjakten
Två veckor efter tillträdet går Försvarsmakten ut med att en insats mot misstänkt främmande undervattensverksamhet inletts i Stockholms skärgård.
SvD avslöjar uppgifter om krypterad radiotrafik mellan enklaven Kaliningrad och ett område i skärgården.
Dagen före har FP-ledaren Jan Björklund gått ut och sagt att oppositionen kan stoppa ett av regeringens viktigaste vallöfte om 90-dagarsgarantin. Ett av många problem som hopar sig på den nya regerings himmel.
Medan journalister från hela världen är ute på fjärdarna tillsammans med svenska krigsfartyg får Stefan Löfven chans att ryta ifrån och visa styrka och självförtroende i det knepiga parlamentariska läget. Han inrättar ett säkerhetspolitiskt råd och kan samla den bångstyriga oppositionen till ubåtssamtal om det säkerhetspolitiska läget. Som Winston Churchill sa: Slösa aldrig bort en användbar kris.
Ubåtsjakten har tillsammans med situationen i Ukraina och Rysslands expansion satt försvarsfrågan på agendan. Och den ingår lyckligtvis för statsministern i decemberöverenskommelsen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X