Annons
X
Annons
X
Av TT

Fem oförglömliga shower under Super Bowl

Destinys Child återförenas, Katy Perry tämjer en lejonrobot och Prince spelar "Purple rain" i hällande regn. Allt kan hända i Super Bowls pausunderhållning – och i natt är det dags igen.

Beyoncé och Micael Jackson har både framfört ikoniska shower under Super Bowls halvtidsshow. Scrolla vidare för att se hela listan.

Foto: Matt Slocum/AP/Rusty Kennedy/AP Bild 1 av 1

Bild 1 av 7

Här är fem oförglömliga halvtidsshower (och en nationalsång).

Är du mer intresserad av pausunderhållningen än finalmatchen i Super Bowl? Då är du säkert mer spänd på vad Lady Gaga ska hitta på under sina tolv minuters tv-tid i matchpausen i natt, än vilket av lagen Atlanta Falcons och New England Patriots som faktiskt vinner den direktsända NFL-finalen.

Och du är inte ensam. Många av de 100 miljoner amerikaner som brukar bänka sig framför Super Bowl varje år håller pausunderhållningen högt, klippen får mångmiljonvisningar på Youtube när kamerorna släckts och showerna blir enorma snackisar både inför och efter matchen.

Beyoncé och Micael Jackson har både framfört ikoniska shower under Super Bowls halvtidsshow. Scrolla vidare för att se hela listan.
Beyoncé och Micael Jackson har både framfört ikoniska shower under Super Bowls halvtidsshow. Scrolla vidare för att se hela listan. Foto: Matt Slocum/AP/Rusty Kennedy/AP
Annons
X
Annons
X

Michael Jackson på Super Bowl 1993.

Foto: Rusty Kennedy/AP Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Michael Jackson på Super Bowl 1993.
Michael Jackson på Super Bowl 1993. Foto: Rusty Kennedy/AP

Michael Jackson inledde sin halvtidsshow 1993 med enorma bildskärmar, pyroteknik och Jackson-look-alikes som dök upp på skärmarnas kant. När han själv dök upp på scenen började han med en lååång tystnad för att sedan fyra av vad som ofta refereras till som en av Super Bowls fetaste.

Annons
X
Annons
X

Janet Jackson och Justin Timberlake 2004.

Foto: Elisa Amendola/AP Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Janet Jackson och Justin Timberlake 2004.
Janet Jackson och Justin Timberlake 2004. Foto: Elisa Amendola/AP

Minns ni "Nipplegate"? 2004 slet Justin Timerlake upp Janet Jacksons blus under hennes halvtidsshow, en bröstvårta blottades under en sekund och superskandalen var ett faktum.

Hundratusentals amerikaner protesterade, sedlighetsdebatten rasade, tv-bolaget CBS var nära att få böta nästan fem miljarder kronor och myndigheten FCC, som ansvarar för etermedier, tvingades göra en utredning. Händelsen ledde till att stora evenemang, som till exempel Oscarsgalan, sänds med en viss fördröjning för att nya "Nipplegates" ska kunna klippas bort i tid.

Annons
X
Annons
X

Katy Perry och lejonroboten.

Foto: David J. Phillip/AP Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

Katy Perry och lejonroboten.
Katy Perry och lejonroboten. Foto: David J. Phillip/AP

Hur gör man lämpligast entré på en av sin karriärs största spelningar? Om man frågar Katy Perry: på ett gigantiskt lejon naturligtvis. Hennes entré 2015, stående på ryggen på den jättelika lejonroboten, blev en av det årets stora ögonbrynshöjare.

Annons
X
Annons
X

Beyoncé på Super Bowl 2013.

Foto: Mark Humphrey/AP Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Beyoncé på Super Bowl 2013.
Beyoncé på Super Bowl 2013. Foto: Mark Humphrey/AP

2013 överraskade Beyoncé fansen under sin halvtidsshow med att återförena sin gamla succégrupp Destiny's Child. Trion, som förutom Beyoncé bestod av Kelly Rowland och Michelle Williams, splittrades 2006 och har sålt över 60 miljoner fysiska album.

Beyoncé uppträdde även solo under 2016 års Superbowl, med bland annat låten ”Formation”. Även det uppträdandet hyllades av kritikerna.

Annons
X
Annons
X

Prince spelar "Purple rain" i ösregn 2007.

Foto: Kevork Djansezian/AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

Prince spelar "Purple rain" i ösregn 2007.
Prince spelar "Purple rain" i ösregn 2007. Foto: Kevork Djansezian/AP

I bland blir det för bra för att vara sant. När Prince ensam stod för pausunderhållningen 2007 ösregnade det genom hela framförandet av hans legendariska låt "Purple rain". Prince trotsade den farliga kombinationen vatten/elektronik och levererade låten på den glashala scenen, formad som hans symbol, i vad som av många anses vara det bästa framträdandet i Super Bowls historia.

Annons
X
Annons
X

Whitney Houston.

Foto: Johannes Eisele/AP Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

Whitney Houston.
Whitney Houston. Foto: Johannes Eisele/AP

Det kanske allra mest kända framträdandet på Super Bowl är dock inte en halvtidsshow. När Whitney Houston 1991 sjöng den amerikanska nationalsången "Star spangled banner" var det mitt under brinnande Gulfkrig och lika brinnande amerikansk patriotism.

750 miljoner tittare världen över såg Houston sjunga sin numera legendariska version och senare sade hon: "Den som var där kunde känna intensiteten. Vi var mitt i Gulfkriget, det var ett ödesmättat ögonblick för landet och våra söner och döttrar slogs utomlands. Vi behövde hopp, vi behövde få hem våra barn och det var vad det handlade om för mig när jag sjöng sången".

Annons
Annons
X
Annons
X