Till SvD.se
SvD Perfect Guide
Mat & dryck

Fem nyanser av rosé

Nära 150 roséer står till buds denna sommar, men som vanligt är det inte antalet som skapar mångfalden. De bästa köpen denna vår och sommar har du här.

Text: Bengt-Göran Kronstam - 19 maj 2017
Annons

2016 Valdemar Rosado
Rioja gör traditionellt roséviner med lång fatlagring i en helt egen och unik stil. Så klart sneglar man också på vad kunderna vill ha och här har fatlagringen eliminerats till förmån för fräschören. Liten, trevligt ursprungstypisk rosédoft. Mycket inbjudande och väldefinierad, lång och vital smak med både bett och elegans.
82 kr, nr 79470
Spanien, Rioja

2016 Domaine de Collavery
Här doftar det Provence för fulla muggar med en stor och fräscht inbjudande, solmogen arom. Smaken är god och välmatad med liten nötighet som gifter sig fint med en syrlig bärighet. Ett härligt sommarvin till sallader, fisk och skaldjur.
87 kr, nr 2859
Frankrike, Provence

Annons
Annons

2016 Minuty Prestige Rosé
Inget vin har betytt så mycket för roséhaussen som Minuty. Här har vi husets prestigevariant och steget upp känns betydligt större än den lilla prisskillnaden. God och mycket ambitiös doft med ett fint extraerbjudande i en terroirprofilerad, aptitretande och matvänligt jordnära stil. God, mjuk smak i mycket ambitiös och väldefinierad, elegant stil. Till saken hör att det kostar betydligt mer på hemmaplan, så passa på!
145 kr, nr 79353
Frankrike, Provence

2015 Bourgogne Rosé Pinot Noir
Brocard är en vinsignatur som har gett Chablis en välförtjänt favoritstämpel på vitvinssidan. Här är det istället Bourgognes rödvinsdruva som bjuder ut sig i en förförisk, fullmatad, djup och i sammanhanget unikt karaktärsfull doft. Djup, mättad och imponerande utvecklad, lite kolaaktig smak med klart ursprungstypisk mineralprofil i lång, matvänlig stil.
147 kr, nr 74488
Frankrike, Bourgogne

2016 Grande Recolte
Den tunga flaskan till trots är detta ett lika lätt, som lättgillat och lättdrucket rosévin med vidöppen, charmerande doft och en utmärkt, välmatad smak med rondör och diskret ton av gräddkola och hallon.
115 kr, nr 75286
Frankrike, Provence

Årgångarna är de som provats, men vid kontroll av pris och varunummer ser jag att Systembolagets hemsida inte uppdaterats till fullo. Se till att det är de rätta årgångarna du får i din hand. Inget är så trött som gammalt rosévin!

Annons