Annons

Fem läckra recept på svamp

GOTT TILL ALLT. Lycka är att ha ett eget svampställe. Men oavsett om man plockar sin svamp i skogen eller i butiken kan man laga härliga rätter där svampen antingen spelar huvudrollen eller är tillbehör. Här bjuder vi på några goda recept.

Recept: Sanna Fyring Liedgren Foto: Malin Hoelstad Vintips: Mikael Mölstad

Under strecket
Publicerad

Trattkantareller, svart trumpetsvamp, blodriskor och skogschampinjoner ligger i SvD:s svampkorg.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 11

Pappardelle med svamp och timjanströssel.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 11

Svart trumpetsvampssmör

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 3 av 11

Godast blir blinierna med blodriskor i svampsallad.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 4 av 11

Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 5 av 11

Olivoljeinlagd svamp

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 6 av 11

Pappardelle med svamp och timjanströssel.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 7 av 11

Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 8 av 11

Godast blir blinierna med blodriskor i svampsallad.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 9 av 11

Svart trumpetsvampssmör

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 10 av 11

Olivoljeinlagd svamp

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 11 av 11

Trattkantareller, svart trumpetsvamp, blodriskor och skogschampinjoner ligger i SvD:s svampkorg.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 9

Pappardelle med svamp och timjanströssel.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 9

Svart trumpetsvampssmör

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 3 av 9

Godast blir blinierna med blodriskor i svampsallad.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 4 av 9

Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 5 av 9

Olivoljeinlagd svamp

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 6 av 9

Pappardelle med svamp och timjanströssel.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 7 av 9

Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 8 av 9

Godast blir blinierna med blodriskor i svampsallad.

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 9 av 9
1/6

Trattkantareller, svart trumpetsvamp, blodriskor och skogschampinjoner ligger i SvD:s svampkorg.

Foto: MALIN HOELSTAD
2/6

Pappardelle med svamp och timjanströssel.

Foto: MALIN HOELSTAD
3/6

Svart trumpetsvampssmör

Foto: MALIN HOELSTAD
4/6

Godast blir blinierna med blodriskor i svampsallad.

Foto: MALIN HOELSTAD
5/6

Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk

Foto: MALIN HOELSTAD
6/6

Olivoljeinlagd svamp

Foto: MALIN HOELSTAD

HÖSTGULD

Pappardelle med svamp och timjanströssel.
Pappardelle med svamp och timjanströssel. Foto: MALIN HOELSTAD

Pappardelle med svamp och timjanströssel

4 portioner. Höstig och god pasta.
Till receptet på Tasteline

Vintips: Vin: Barbera d’Asti 2009, 99 kr, Piemonte, Italien, 12328. Fruktigt & smakrikt.

Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk
Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk Foto: MALIN HOELSTAD

Höstsallad med smörstekt svamp, linser och knaperstekt sidfläsk

4 portioner. En färgstark och smakfylld sallad som känns höstig.
Till receptet på Tasteline

Vintips: Vin: Les Lauzeraies Tavel, 95 kr, Rhône, Frankrike, 2724, rosé.

Godast blir blinierna med blodriskor i svampsallad.
Godast blir blinierna med blodriskor i svampsallad. Foto: MALIN HOELSTAD
Annons
Annons

Svart trumpetsvampssmör

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 1 av 2

Olivoljeinlagd svamp

Foto: MALIN HOELSTAD Bild 2 av 2

Blinier med svampsallad och löjrom

Godast blir svampsalladen med riskor. Om du använder blodriska och läcker riska behöver du bara koka i ca 3 minuter. Använder du de så kallade finska riskorna skogsriska, skäggriska eller pepparriska ska de kokas i 5–10 minuter och kokvattnet ska slås bort. Rensa svampen noga, skägget ska dras bort från skäggriskorna. Pepparriska ska användas i små mängder eftersom de är så peppriga.
Till receptet på Tasteline

Vintips: Domaine du Pré Baron Sauvignon Blanc, 89 kr, Loire, Frankrike, 2712. Friskt & fruktigt.

Svart trumpetsvampssmör
Svart trumpetsvampssmör Foto: MALIN HOELSTAD

Svart trumpetsvampssmör

Även av en liten svampskörd kan man göra ett gott svampsmör som passar bra till t ex pasta, vilt, lammkotletter och funkar bra att frysa. Det går lika bra med andra svampsorter också.
Till receptet på Tasteline

Olivoljeinlagd svamp
Olivoljeinlagd svamp Foto: MALIN HOELSTAD

Olivoljeinlagd svamp

2 burkar. Använd exempelvis på en liten förrättstallrik med några skivor lufttorkad skinka, sallad och gott bröd.
Till receptet på Tasteline

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons