Annons

Fem kom-i-håg för krisåret 2009

Det blir krisår i år. Men kriser kan bli mer eller mindre förfärliga. Om de som har ansvar håller sig till de här fem grundreglerna låter de i alla fall bli att göra ont värre:

Under strecket
Publicerad

1. Tumma inte på frihandeln. Fredrik Reinfeldts julbudskap om att handla svenskt var måhända menat att uppmuntra inhemsk konsumtion av tjänster, för att stimulera arbetstillfällen på hemmaplan istället för i andra länder. Det vore bedrövligt om det var ett utslag för gryende protektionism. Sveriges ekonomi är helt beroende av handel och öppenhet. Även i internationella sammanhang måste Sverige vara en kraft för frihandel och avskaffade tullar - särskilt inom EU, som Reinfeldt kommer att hålla i ordförandeklubban först om ett halvår.

2. Gå inte in med statligt ägande i näringslivet. Näringsminister Maud Olofsson har hittills varit tydlig med att staten inte har till uppgift att ta över företag. Låt oss hoppas att det så förblir. Garantiprogram på finansmarknaden handlar inte om att stödja enskilda banker utan om att skydda den finansiella infrastrukturen som andra företag behöver för att fungera, men att staten med skattepengar skulle låsa in sig i krångliga ägandeförhållanden för att rädda arbeten i branscher på nedgång är en helt annan sak. Det riskerar inte bara att snedvrida konkurrensen och hämma nödvändiga strukturomvandlingar, utan minskar även regeringens möjligheter att i framtiden sälja statliga bolag med trovärdighet.

Annons
Annons
Annons