Annons

Fem klyftor bakom Chiles massprotester

Chiles makthavare har tagits på sängen av en plötslig massrörelse med krav på ett rättvisare samhälle – i ett land som ofta beskrivs som en ekonomisk framgångssaga.

Här är fem bakomliggande faktorer till protestvågen.

Under strecket
Mattias Mächs / TT
Publicerad

En demonstrant håller upp en skylt med texten "Ingen mer ojämlikhet" under protester utanför presidentpalatset La Moneda i Chiles huvudstad Santiago i lördags.

Foto: Rodrigo Abd/AP/TT Bild 1 av 3

Demonstranter under en minnesceremoni i Santiago för musikern Victor Jara, som torterades och mördades 1973 under Augusto Pinochets militärdiktatur. Deltagarna sjöng Jaras sång El Derecho De Vivir En Paz (Rättigheten att leva i frid) – som blivit en av proteströrelsens samlande sånger.

Foto: Esteban Felix/AP/TT Bild 2 av 3

Runt en miljon människor demonstrerade i Santiago i fredags.

Foto: Esteban Felix/AP/TT Bild 3 av 3

Det beslut som utlöste de största protesterna i Chile efter Pinochetdiktaturens fall kan verka oskyldigt. Men höjningen av biljettpriset i Santiagos kollektivtrafik var bara gnistan som fick en krutdurk av missnöje att explodera.

Det som började som delvis våldsamma studentprotester i början av oktober har utvecklats till en bred rörelse med människor i alla åldrar och från olika sociala grupper. Regeringens beslut att skicka ut militären på gatorna eldade bara på protesterna.

Annons
Annons
Annons