Fem klassiker som finns som gratis e-böcker

Sajten Litteraturbanken.se, som nyligen fått ny utformning, är en skattkista för litteraturälskare. SvD:s Therese Eriksson tipsar om fem fritt tillgängliga verk ur den nordiska kvinnolitteraturhistorien.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Till och med för sådana som undertecknad, som inte kan låta bli att romantisera biblioteksmagasin och fysiska textarkiv, är det ofrånkomligt att en lättnavigerad och öppen digitalisering av svensk litteratur är en viktig insats för folkbildningen. Litteraturbanken – som återfinns på litteraturbanken.se – har som övergripande syfte att vara just en sådan folkbildande resurs, tillgänglig för forskning, undervisning och vanliga dödliga litteraturfreaks. Nyligen har sajten också fått en ny, snyggare design.

Materialet i Litteraturbanken fylls kontinuerligt på, men någon ambition att lagra all svensk litteratur finns inte. Istället har man arbetat efter några olika principer, däribland ”särskilt utvalda författarskap” och ”enstaka betydande verk”. Litteraturbanken – tillkommen efter en ursprunglig idé från Sven Lindqvist på resande fot – är en skatt att ösa ur för den som intresserar sig för svenskspråkig litteratur och dito humanistisk forskning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons