Fem klassiska Hjalmar Söderberg-filmer

Tisdagen 16 februari är det världspremiär för Pernilla Augusts ”Den allvarsamma leken” på Berlins filmfestival. Men Hjalmar Söderberg har en lång relation med vita duken. Jan Lumholdt dammar av arkivet och hittar både mästerliga och kontroversiella föregångare.

Under strecket
Publicerad

Georg Rydeberg som doktor Glas.

Foto: SvenskTalfilm

Ebbe Rode och Nina Pens Rod i ”Gertrud” från 1964.

Foto: Else Kjær/Dansk Filmindustri Palladium

Lil Terselius i filmatiseringen från 1977.

Skådespelarna Sverrir Gudnason och Karin Franz Körlof med regissören Pernilla August under inspelningen av ”Den allvarsamma leken”.

Foto: Linn Malm /TT
Annons

Doktor Glas var provocerande och kontroversiell då romanen kom ut 1905 och blev på nytt en het potatis i tidningarna när Rune Carlstens filmatisering fick premiär 1942. Carlsten, som var gift med Söderbergs dotter Dora, utelämnade inga detaljer ur denna mörka moralitet om läkaren som tar livet av en man för att få stopp på ett tyranniskt äktenskap (och möjligen, men inte troligt, få en fördjupad relation med den vackra änkan). Filmen ligger långt från den underkroppslösa lustspelstradition som dominerade svensk film bara ett par år tidigare och har, trots viss melodramatisk yvighet, en tät atmosfär. Georg Rydeberg befäste i titelrollen sin ställning som landets farligaste hunk, Irma Christenson slog igenom stort som Helga och Carlsten själv gör en effektfull Gregorius, stinn av flottig skenhelighet. Succén var ett faktum och för Carlsten blev det snart mer svärfarsfilm.

Sämre gick det för Mai Zetterlings dansk-svenska version från 1968. I tidens frigjorda anda tycks Per Oscarssons doktor med neurotisk besatthet mer inriktad på sexuella fantasier om Gregorius hustru (Lone Hertz) än orolig över den slemme maken (Ulf Palme). Zetterling och David Hughes fick en del kritik för de stiliserade drömsekvenser de skrivit in efter eget huvud. Filmen togs i alla fall ut till tävlan i Cannes, tyvärr just samma år som festivalen avblåstes i förtid på grund av oroligheterna i maj 1968.

Annons
Annons
Annons