Anna Charlotta Gunnarson:Fem höjdare du måste hålla koll på i finalen

Mahmood, Katerine Duska, Duncan Laurence, Kate Miller-Heidke och John Lundvik.
Mahmood, Katerine Duska, Duncan Laurence, Kate Miller-Heidke och John Lundvik. Foto: TT

Svenske John Lundvik hör till toppskiktet i lördagens final i Eurovision Song Contest – men konkurrensen är stenhård. SvD:s schlagerexpert Anna Charlotta Gunnarson guidar till fem av kvällens starkaste låtar.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Med en glitterchimär som både fond och front går Eurovisionfinalen av stapeln under lördagskvällen, efter en vecka av skönsång, falsksång, samförstånd och protester. Årets trender innefattar systerskap, folklore och kulisser med tunga, illavarslande moln, men också modersmålens återkomst, vilket å ena sidan kan vara ett sätt att värna hemspråken från anglifiering, å andra sidan en antydan om växande nationalism.

Trots en sorgligt hafsig tv-produktion har tittarna röstat riktigt rimligt och de bidrag som nu är i final håller genomgående hög kvalitet. Mitt bland alla azerbajdzjanska robotar, voluminösa nordmakedonska klänningssläp, spanska dockskåp och danska mastodontstolar finns en låtskatt som speglar en kontinent i nuet. Sveriges gospelexplosion får konkurrens av såväl house, disco och industritechno som indie och sårbara ballader.

Annons
Annons
Annons