Annons
X
Annons
X
(uppdaterad)

Fem giftfällor i julhandeln

Kemikalieinspektionens tillsyn av leksaker visar att var fjärde kontrollerad leksak innehåller farliga kemikalier. SvD listar med hjälp av myndigheten fem giftfällor bland leksakerna i julhandeln.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT Bild 1 av 1

Bild 1 av 6

Barndomens doft kan vara giftig

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Minns du barndomens doft från den där badmadrassen som du älskade att leka med i poolen? Den var med stor sannolikhet inte särskilt nyttig att andas in.

Tyvärr går reglerna för att köpa säkra leksaker till sina barn ofta ut på att inte köpa det som barnen spontant vill ha. Står du eller barnet och fingrar på en leksak som luktar starkt plastigt är det nog bäst att inte köpa, enligt Kemikalieinspektionen.

– Det är väldigt svårt att välja rätt, eftersom man inte kan se kemikalierna. Men en av de viktigaste reglerna är att undvika sådant som luktar stark, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen till SvD.

Annons
X
Annons
X
Foto: PONTUS LUNDAHL(TT Bild 1 av 1

Bild 2 av 6

Därför är hård plast bättre än mjuk

Foto: PONTUS LUNDAHL(TT

Många leksaker är gjorda av plaster med tillsatser av stabiliserande eller mjukgörande medel. Vissa är skadliga för hälsan och miljön.

Plasten
PVC, polyvinylklorid, är en av de vanligaste plastsorterna i all tillverkning, och också vanlig när det gäller leksakstillverkning. PVC är dock rätt hård som plast och för att göra den mysigare och mer användbar tillsätts ofta
ftalater som mjukgörare i plasten.

Flera olika ftalater, bland annat DEHP, DBP och BBP är förbjudna i leksaker eftersom de kan påverka balansen av vissa hormoner i kroppen och skada fortplantningsförmågan.

Kemikalieinspektionen hittade nyligen i sin tillsyn bland annat ett polislekset innehållandes sugproppspilar där plasten innehöll ftalaterna DEHP, DIDP och DINP. Det var från ett företag som säljer leksaker på marknader och en förundersökning är inledd.

– Det är några ftalater som man märkt har reproduktionsstörande egenskaper, vi hittade dem främst PVC-produkter i vår tillsyn. Man kan inte döma ut alla plastprodukter dock, vi hittade det främst i PVC-plast av lägre kvalitet, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen.

Annons
X
Annons
X
Foto: MARKUS DAHLBERG/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 6

Så farliga kan elektro- nikprylarna vara

Foto: MARKUS DAHLBERG/TT

Flamskyddsmedel finns i många elektriska produkter för att göra dem mindre brandfarliga. Men det finns
bromerade flamskyddsmedel som är mycket skadliga för miljö och hälsa. I försök med möss har det konstaterats att de kan vara cancerogena.

Sedan 2006 finns EU-regler som begränsar användningen av vissa ämnen, som PBB, polybromerade bifenyler och PBDE, polybromerade difenyletrar.

I en inventering av förskolor som Naturskyddsföreningen genomfört uppgav 61 procent av förskolorna att barnen lekte med gammal elektronik, till exempel tangentbord, hårtorkar och mobiltelefoner, som enligt Naturskyddsföreningen kan innehålla bromerade flamskyddsmedel.

En förskola uppgav även att en pyssellåda innehöll gamla glödlampor och lågenergilampor.

Efter en tillsyn av Kemikaieinspektionen har nu exempelvis en förundersökning inletts om en radiostyrd bil och en elektrisk leksaksmobil som innehöll bly och bromerade flamskyddsmedel från en internetbutik. Undvik att köpa varor direkt från onlinebutiker i Asien exempelvis och satsa hellre på lite dyrare produkter.

Låt inte heller barnen plocka isär leksakerna.

Annons
X
Annons
X
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 6

Billigare julklappar kan vara giftigare

Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Åklagare har totalt inlett tio förundersökningar efter åtalsanmälningar från Kemikalieinspektionen, har SvD kunnat berätta. Det rör exempelvis en leksakshäst och en upplåsbar leksakshelikopter fulla med
ftalater.

I fjorton fall till väntas besked inom kort om leksaken blir ett fall för åklagare. Brotten rör miljöfarlig kemikaliehantering eller bristfällig miljöinformation.

Enligt Frida Ramström på Kemikalieinspektionen pekar undersökningarna på att det är skillnad mellan klapp och klapp. De leksaker som gav utslag med röntgenmätaren var i de allra flesta fall köpta på marknader och av lågprisgrossister. Hos de stora leksakskedjorna såg det bättre ut.

– Man ska försöka köpa kvalitetsleksaker, hellre färre och bättre än jättemycket billigt. Vi tycker oss se samband med kvalitet, hos de stora kända märkena har vi inte hittat brister. Det är dyrt för företagarna att ha koll, så det får utslag på priset, säger Frida Ramström.

Även på miljöförvaltningen i Stockholms stad ser man samma tendens. Även Elsäkerhetsverket har konstaterat att billigt oftare är farligt.

Annons
X
Annons
X
Foto: PAULO DUARTE/AP Bild 1 av 1

Bild 5 av 6

Var försiktig när du köper second hand

Foto: PAULO DUARTE/AP

Att köpa second hand är bra för klimatet och miljön - men att köpa gamla leksaker kan i värsta fall vara direkt skadligt för barnen. De senaste 30 åren har mycket ny lagstiftning kommit och många farliga ämnen har förbjudits.

På andrahandssajter säljs tusentals leksaker. Där har man börjat jobba aktivt och informerar alla sina kunder om riskerna. Bland annat arbetar man tillsammans med företaget Retoy, som ser till att barn kan komma och byta sina gamla leksaker mot nya, och som infört speciella inlämningsstationer för farliga varor.

Annons
X
Annons
X
Foto: ALAN DIAZ/AP Bild 1 av 1

Bild 6 av 6

Här är dina rättigheter som konsument

Foto: ALAN DIAZ/AP

Under 2008 publicerade den europeiska kemikaliemyndigheten Echa den första så kallade
kandidatförteckningen med särskilt farliga ämnen. Sedan dess förs årligen nya ämnen upp på förteckningen.

Just nu finns det 144 ämnen på listan och när de väl hamnat där får det konsekvenser när det gäller bland annat informationsplikt. Vissa ämnen på kandidatlistan är fördbjudna i leksaker, enligt det så kallade Leksaksdirektivet.

Som konsument har du rätt att få veta om det finns mer än 0,1 procent av något av de här 144 ämnena i en vara.

Men du har bara rätt att få ett svar inom 45 dagar, vilket kan vara lite lång väntetid om du ska handla julklappar.

– Men ett bra råd till föräldrar är att om man köper saker till sina barn och får reda på att de innehåller något på kandidatlistan så kanske man inte ska köpa det, säger Frida Ramström på Kemikalieinspektionen.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X