X
Annons
X

6 frågor till F-kassans nya generaldirektör

Varför tog du jobbet?

– Det är jättespännande att få leda en myndighet som är så otroligt viktig för så oerhört många människor. Jag har en bred erfarenhet av statsförvaltning och har varit inne på de här frågorna tidigare.

Sjuktalen har ökat kraftigt de senaste åren. Varför är det så?

– Svårt att svara på. Man har försökt analysera det och man vet att sjuktalen varierar kraftigt över tid men man kan inte riktigt förklara det med vare sig lagstiftning eller samhällsförändringar. Min uppgift blir att hitta åtgärder som är rimliga i förhållande till den här nivån och jag vill titta på vad man gjort tidigare, vad Försäkringskassan gör idag som är framgångsrikt och vad forskningen säger.

När Alliansregeringen tog över 2006 och ohälsan var stor valde man att strama åt regelverket. Är det något för dig?

– Nej, det är politiska beslut. Jag styr över tillämpning och handläggning och samverkan med andra viktiga aktörer som Arbetsförmedlingen och sjukvården.

Hur ser du på att ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen?

– Det är en fråga som får bedömas politiskt. Jag kan naturligtvis ha synpunkter, men jag börjar inte förrän på tisdag.

Har den svenska folkhälsan blivit sämre?

– Nej, det tror jag inte.

Hur stort tror du att fusket är inom sjukförsäkringen?

– Det har utretts många gånger och man vet ju att det förkommer fusk inom trygghetssystemen. Men hur omfattande vet jag inte. För Försäkringskassan handlar det om att ha en korrekt och rättssäker handläggning.

På tisdag tillträder Ann-Marie Begler som generaldirektör på Försäkringskassan. SvD:s Fredrik Mellgren ställer sex frågor till henne.

Foto: Bertil Ericson/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X