Annons
X
Annons
X

Fem frågor Juholt måste hantera

Pressat läge I går gick Håkan Juholt från sitt partimöte för att i stället förbereda sig för sitt livs mest pressade riksdagsdebatt. I dag klockan nio möter han de andra partiledarna. Fem frågor måste S-ledaren nu hantera om han ska rida ut stormen.

Håkan juholt vid gårdagens S-riksdagsgruppsmöte.
Håkan juholt vid gårdagens S-riksdagsgruppsmöte. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Juholts öde vilar i partiledningens händer.
Peter Esaiasson, statsvetarprofessor

1 Ena partiet: Juholt lämnade riksdagsgruppens möte sent igår eftermiddag för att förbereda sig inför dagens partiledardebatt. Enligt gruppledaren Carina Moberg
fick S-ledaren gruppens stöd.

Men det som avgör en socialdemokratisk partiledares framtid är dess innersta krets och allra högsta ledning, enligt statsvetarprofessorn Peter Esaiasson.

Annons
X

– Håkan Juholts öde vilar i partiledningens händer. Socialdemokratiska ledare har haft bedrövliga siffror i opinionen, se på Ingvar Carlsson till exempel. Men har man stöd uppifrån kan man ändå sitta kvar.

Gräsrötternas åsikter påverkar också – i förlängningen hur ledningen agerar. Enligt Bertil Stockhaus, vd på Socialdemokraternas hus på Sveavägen 68, har kansliet blivit nedringt efter avslöjandet om Håkan Juholts felaktiga hyresbidrag. Många är upprörda - andra vill ge sitt stöd till partiet under krisen.

– De uttrycker att detta måste partiet reda ut.

S-kännaren Christer Isaksson menar att Juholt försökt att ena sitt parti med ena handen samtidigt som han agerat tvärtemot med den andra. Ett misstag han nu kan få betala dyrt för.

– Han hade uppgiften att ena partiet som befann sig i kaos. Och det gjorde han på ett effektivt sätt genom sin vänsterretorik och han talade om förnyelse. Men när sedan budgetmotionen presenteras så kvarstod den gamla politiken och därefter brister det för riksdagsgruppen.

2 Inget nytt får komma fram: Det finns gränser för hur många skandaler en politiker kan stå pall för och det brukat heta att ”det här var det sista strået” när ännu en historia rullas upp. Experter menade redan efter fredagens avslöjande att Juholt inte klarade flera nederlag. Gårdagens medieuppgifter om att Juholt begärt ersättning för en
studieresa till Vitryssland som blev mycket kortare än han avsett har inte direkt gjort saken bättre, enligt medietränaren Paul Ronge.

–Han är en sittande fågel just nu och något ytterligare får inte hända om han ska lyckas hålla sig kvar. Situation är prekär inte minst eftersom anonyma källor påstår att han ljuger. Mot det är det nästan omöjligt att försvara sig.

3 Flytta fokus i debatten: Dagens partiledardebatt ska handla om budgeten, men frågan är hur fri Håkan Juholt egentligen är att debattera när han själv är föremål för granskning.

– Mitt råd i det här läget skulle vara att köra på som vanligt i debatten och försöka skaka av sig alla giftiga kommentarer han kommer att få om bidragssamhället, säger medietränaren Paul Ronge.

Bo Krogvig, en av Socialdemokraternas främsta kommunikationsstrateger med flera år som valgeneral under 1980- och 1990-talen menar att S-ledaren måste förflytta fokus från den egna personen till de kärnfrågor där man har sina väljares intressen.

–Drevet pågår inte i kammaren, det är klart att han kan få ett och annat tjuvnyp men med tanke på att de ska hålla på i flera timmar kommer nog debatten ändå fortgå ungefär som vanligt.

4 Lägga korten på bordet: En avgörande fråga för att återskapa det förtroende som börjat pysa i de socialdemokratiska leden är om Håkan Juholt nu har berättat allt han vet.

– Om han ska kunna sitta kvar måste allt det här ur världen, säger
Christer Isaksson.

Bo Krogvig, menar också att det är viktigt att berätta det man vet. Samtidigt understryker han att den som utsätts för kritik själv bör skaffa sig all tänkbar information innan man möter massmedierna och allmänheten. Det kan ta tid.

–Fördelen med att hålla sig undan är att det ger dig möjlighet att få kontroll över situationen. Då blir det svårt att vara tillgänglig hela tiden. Men det är först i efterhand vi kan utdela de perfekta domarna över vad som har skett, jag vet ju inte vad de har haft att hantera.

5 Slippa åtal: SvD:s rundringning på måndagen till partidistrikten vittnar om att gränsen för tålamodet går vid ett
eventuellt åtal – ett sådant gör S-ledaren omöjlig som partiledare.

Chefsåklagare Stefan Göransson som biträder
förundersökningsledaren Björn Ericson säger att utredningen kommer att ta tid. Men han vill inte spekulera i hur lång tid.

– Vi vill göra utredningen så fort och effektivt vi kan. Men den måste vara ordentlig och omsorgsfull också.

Denna den helt avgörande frågan är den enda fråga som Håkan Juholt inte kan påverka själv

Fotnot: Frågorna är inte sammanställda i rangordning.

Mer om Juholt-affären

Läs även

Riksdagens ersättningsblankett för Juholt svd.se Hyresavi för Juholts bostad i Västertorp svd.se
Annons
Annons
X

Håkan juholt vid gårdagens S-riksdagsgruppsmöte.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X