Annons
X
Annons
X

Fem frågor - en köpfri dag

Göran Hådén är en av personerna bakom ”En köpfri dag” som infaller idag. Via sociala medier försöker han få fler att tänka över sin konsumtion och handla genom att inte handla.

(uppdaterad)

Vad är ”En köpfri dag”?

– Det är en paus i köphetsen, en dag då vi handlar genom att inte handla. Ursprungligen utropades ”Buy nothing day” i Canada 1992. I Sverige blev det uppmärksammat kring millennieskiftet.

Hur många firar den?

Annons
X

– Vi gör inga undersökningar på det men vi får en hel del positiv respons. Det är framförallt via Facebook, en blogg samt twitter som vi försöker nå ut till folk.

Har den några effekter?

– Ja, absolut. Sedan är det även så att många reagerar tvärtom och försöker köpa extra mycket bara för att det är en köpfri dag. Det vi framförallt åstadkommer är att vi lyfter frågan om överkonsumtionen och får fler att reflektera över hur de lever sina liv.

Kommer du inte att köpa någonting idag?

– Nej. För de fattiga är varje dag mer eller mindre en köpfri dag. Om man åker in till stan tror jag att man ligger lite illa till, det är lättare att inte handla om man stannar hemma. Jag tycker att det viktigaste är att man gör ett medvetet val.

Det finns även en del motstånd. Vad säger du till kritikerna?

– Motståndet mot den här dagen handlar om att man menar att vi måste rätta oss efter ekonomins villkor och att jorden slutar snurra om vi slutar handla. Att påverka ekonomins villkor är en utmaning men att påverkar naturens villkor är omöjligt. Så valet är egentligen inte så svårt.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X