Fem favoriter – tar julbord till ny nivå

Foto: Mathias Nordgren/Pressbild

Välj mellan klassiskt, grillat, asiatiskt eller vegetariskt. Här är fem favoriter som tar julbordet till nya nivåer.

Under strecket
Publicerad
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

1 / 5

Ekstedt på ny adress: Norra Latin

Foto: Pressbild

Niklas Ekstedts julbord på Gamla Riksarkivet har blivit en verklig succé de senaste åren, med sin kombination av vällagade julklassiker och en minst sagt pampig lokal. Nu flyttar julbordet över till större, men lika stilfulla, lokaler på Norra Latin. Den omtalade godistunneln flyttar med, men är nu ännu större och mer späckad med sötsaker. Dessutom finns nytänk i form av ett separat buffébord med vegetariska och veganska alternativ. Extra pluspoäng för barnrum där de minsta kan stöka runt medan föräldrarna njuter av sill och skinka.
Drottninggatan 71b

Annons
Annons
Mathias Nordgren
Foto: Mathias Nordgren

2 / 5

Asiatiska smaker: Berns asiatiska

Foto: Mathias Nordgren

Berns asiatiska julbord har kommit att bli en modern klassiker för den som vill ha lite annorlunda smaker. Börja med att slå dig ned under de imponerande kristallkronorna och låt dig bli serverad sushi vid bordet innan du hugger in på den spännande tolkningen av det svenska julbordet, men med smaker från de asiatiska köken. Den som verkligen vill lyxa till julen kan förstås också boka ett rum på Berns hotel, för en maxad julweekend.
Berzelii park 9

Annons
Annons

3 / 5

Grillat är gott: Grill

Sveriges sannolikt mest folkkära person just nu, Tareq Taylor, har fullt upp. Förutom det prestigefyllda uppdraget att vara årets julvärd i SVT, kokar han också ihop ett annorlunda julbord på restaurang Grill. Eftersom Grill är Grill väntas en och annan grillad godbit dyka upp på menyn, men också Taylorifierade varianter av några av julens klassiker. Bland annat ryktas det om whiskyspetsad senapssill och att kålen förfinats med tryffel. Att några kryddblandningar från Mellanöstern också dyker upp är ingen vågad gissning.
Drottninggatan 89

Annons
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

4 / 5

Jul från havet: Stockholm Fisk

Foto: Pressbild

Att fisk och skaldjur är som bäst på vintern är en gammal sanning bland konnässörerna. Därför passar det ju utmärkt att plocka fram hummerknäckaren och ostrongafflarna lagom till jul. Stockholm Fisk må ha ett lite halvtrist läge vid Centralen mot sig, men kompenserar det med råge med ett bord dignande av hummersoppa, skagenröra, löjrom, sashimi, ostron, hummer, havskräftor, räkor, krabba och mycket mer. På den lite matigare sidan finns bland annat havets wallenbergare, Janssons frestelse och skaldjursomelett.
Vasagatan 1

Annons
Annons
Pressbild
Foto: Pressbild

5 / 5

En grönare jul: Ulriksdals Värdshus

Foto: Pressbild

Ulriksdals Värdshus tillhör de verkliga veteranerna i julbordsbranschen, och har serverat julhungriga sedan 1800-talet. De gamla anorna hindrar dock inte att man hänger med i sin tid, numera finns det gott om både vegetariska och veganska alternativ bland rätterna. Här har man också plockat upp det faktum att många vegetarianer ofta har lite mindre att välja mellan på julborden, och att en mild besvikelse kan infinna sig. Därför får vegetarianer 30 procent rabatt på julbordet, och veganer hela 40 procent. Den juliga stämningen i Ulriksdals slottspark får man på köpet.
Slottsallén 8

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons