Fem fantastiska ramen-krogar

Foto: Misshumasshu, Ai Ramen.

Det duggar tätt bland ramen-ställena i Stockholm. Vi tipsar om fem favoriter.

Under strecket
Publicerad
Annons
Ai Ramen var ett av de första ställena att servera traditionell ramen i Stockholm.

Ai Ramen var ett av de första ställena att servera traditionell ramen i Stockholm.

Foto: Tomas Oneborg

1 / 5

Söders veteran: Ai Ramen

Ai Ramen var ett av de första ställena att servera traditionell ramen i Stockholm. Foto: Tomas Oneborg

Pionjärerna håller fortfarande stilen och visar att gammal ibland faktiskt är äldst. I korsningen Erstagatan och Åsögatan på Södermalm, där En ful och en gul tidigare höll till, startade hela den stockholmska ramen-trenden när Ai Ramen 2015 började servera hemknådade nudlar med smakrika buljonger. Sedan några år tillbaka finns också en filial på Gamla Brogatan, men det är fortfarande originalet som lockar mest. Särskilt den vegetariska varianten, med marinerat ägg, koriander, grillad majs och andra godsaker har blivit närmast en modern klassiker.

Erstagatan 22

Annons
Annons
Trendiga Misshumasshu serverar rykande het ramen i Birger Jarls-passagen.

Trendiga Misshumasshu serverar rykande het ramen i Birger Jarls-passagen.

Foto: Pressbild.

2 / 5

Livfullt i passagen: Misshumasshu

Trendiga Misshumasshu serverar rykande het ramen i Birger Jarls-passagen. Foto: Pressbild.

Krögarduon Adam Dahlberg och Albin Wessman ska med all rätt hyllas för sin mat och lyckade krogsatsningar, men också för kulturgärningen att väcka liv i vackra men tidigare ack så sömniga och bortglömda Birger Jarls-passagen. Misshumasshu är långt ifrån en renodlad ramen-krog, en lång rad moderna rätter med rötter i Japan lockar också på menyn, men just deras smakrika ramen har fått köerna att ringla långa ute på Smålandsgatan och inne i själva passagen. Efter och under måltiden kan man njuta av den stilsäkra asiatisk-skandinaviska inredningen.

Birger Jarls-passagen

Annons
Annons
Bäst i stan? I ett hål i väggen på Sankt Eriksbron hittar man Totemo Ramen.

Bäst i stan? I ett hål i väggen på Sankt Eriksbron hittar man Totemo Ramen.

Foto: Pressbild.

3 / 5

Hål i väggen: Totemo Ramen

Bäst i stan? I ett hål i väggen på Sankt Eriksbron hittar man Totemo Ramen. Foto: Pressbild.

Litet ställe som får Stockholm att kännas större. För det är just den här typen av till synes anspråkslösa hål i väggen-ställen som får städer att kännas urbana. Precis vid Sankt Eriksbron serveras vad som av många anses vara stans bästa och mest autentiska ramen. Menyn är kort och koncis, men rymmer ändå specialiteter som niboshi, en japansk buljong på sardinyngel som bjuder nya smaksensationer. Notera att stället bara är öppet för lunch, och se till att vara ute i god tid eftersom köerna ofta är långa.

Sankt Eriksgatan 70

Annons
Annons
På söndagar och måndagar serveras bara ramen på Blue Light Yokohama.

På söndagar och måndagar serveras bara ramen på Blue Light Yokohama.

Foto: Pressbild.

4 / 5

Sköna söndagar: Blue Light Yokohama

På söndagar och måndagar serveras bara ramen på Blue Light Yokohama. Foto: Pressbild.

Ett kort stenkast från Ai Ramen ligger Blue Light Yokohama, sällan omskrivet men vida uppskattat av kännare av rustik japansk kokkonst. Tisdag till lördag serveras här vällagade smårätter att dela, som råbiff med kimchi och vaktelägg, en lång rad sushivarianter och söta godsaker som matcha-tiramisu. Men på söndagar och måndagar byter köket inriktning, då serveras nämligen bara ramen.  Redan vid bordsbokningen får man välja på fläskbensbaserad eller vegetarisk buljong. Sedan kan man på plats välja vad man vill fylla soppan med.

Åsögatan 170

Annons
Annons
Senaste ramen-tillskottet på Östermalm hittar du på Riddargatan 20.

Senaste ramen-tillskottet på Östermalm hittar du på Riddargatan 20.

Foto: Pressbild.

5 / 5

Nykomling på Östermalm: Kapibara

Senaste ramen-tillskottet på Östermalm hittar du på Riddargatan 20. Foto: Pressbild.

Lowe Elers kan räknas som en av stans verkliga ramen-pionjärer, efter att ha varit med och grundat ovan nämnda Ai ramen. Nu har han dock gått vidare och öppnat uppstickaren Kapibara på Östermalm. Utöver ett flertal välsmakande ramenvarianter, från höns och skaldjur till svamp och het miso med jalapeño finns även ett fåtal andra rätter, som friterad kyckling, gyoza och donburi i snacksformat. Än så länge är folköl det starkaste som serveras i dryckesväg, men å andra sidan är det en utmärkt matchning med just ramen.

Riddargatan 20

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons