Annons
X
Annons
X

Skolmördare uppges ha skjutit sina bröder först

Minst fyra människor har dödats i samband med en skolskjutning i det lilla samhället La Loche i Kanada. Den misstänkte gärningsmannen ska först ha skjutit sina två bröder i hemmet innan han öppnade eld på skolan.

Av TT
(uppdaterad)
[object Object]
Skolan i La Loche där skjutningen ägde rum på fredagen. Foto: Joshua Mercredi/AP

Det är en källa nära den misstänkte skyttens familj som uppger att den tonårige pojken ska ha skjutit sina yngre bröder innan han gick vidare till skolan och sköt en lärare och en lärarassistent.

– Jag känner familjen. Deras mamma arbetade i Fort McCurray (omkring 10 mil väst om La Loche) och hans morfar hade åkt till Meadow Lake (20 mil söderut) för att handla. Det var då han sköt dem, säger familjevännen.

Kanadensisk polis bekräftar att skjutningen ägt rum på en high school och på ytterligare en plats i La Loche. Den misstänkte skytten, som flera vittnen hävdar antingen är en nuvarande elev eller en som tidigare gått på skolan, är gripen av polisen.

Annons
X

Larmet om att "en person avlossar skott i samhället" kom runt klockan 13 lokal tid på fredagen. Elever på skolan har uppgett att fem till sex skott hördes.

En 16-årig pojke som var på väg tillbaka till skolan efter en lunchrast berättar för The Star Phoenix om hur han möttes av flyende skolkamrater.

– Spring, spring! Det är ett hagelgevär! skrek de till mig. Och sen hörde jag också skotten, så självklart började jag springa, säger han till tidningen.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Inledningsvis fanns uppgifter om att det rörde sig om fem dödsoffer, men hittills har polisen endast bekräfta fyra döda. Flera personer ska också ha skadats i dådet, men det är ännu oklart hur många. Kanadensiska myndigheter har skickat polisförstärkningar efter händelsen och en ambulanshelikopter sattes in för att hjälpa till att transportera offren till sjukhus.

  – Det här är förstås varje förälders värsta mardröm, sade den kanadensiske premiärministern Justin Trudeau, som befinner sig i Davos i Schweiz.

  Myndigheterna kommer inte att offentliggöra offrens identitet så länge som utredningen pågår, enligt polisen.

  Samhället La Loche med runt omkring 3 000 invånare ligger i en glesbebyggd del av Kanada i provinsen Saskatchewan.

  Bobby Cameron, talesperson för Saskatchewan Indian Nations, en sammanslutning av representanter för ursprungsbefolkningen i provinsen, uppger att några av de skadade studenterna opererades sent på fredagen.

  – Det här är en fruktansvärt tragisk händelse, säger han.

  Masskjutningar på skolor är relativt ovanliga i Kanada som har striktare vapenlagar än sin granne USA. Den hittills värsta ägde rum 1989 på ett college i Montreal då 14 elever sköts till döds.

  La Loche ligger i provinsen Saskatchewan:

  Annons
  Annons
  X

  Skolan i La Loche där skjutningen ägde rum på fredagen.

  Foto: Joshua Mercredi/AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X