Annons
X
Annons
X
Av TT
(uppdaterad)
Hotet mot Sverige

Fem år sedan bomben som skakade Sverige

På fredag är det fem år sedan Taimour Abdulwahab sprängde sig själv till döds i centrala Stockholm. Nasserdine Menni, den ende som dömts med koppling till terrordåden, har avtjänat sitt straff men sitter fortfarande inne. Här är en sammanställning över vad hände.

Bild 1 av 7

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 2 av 7

Lyckades bara spränga sig själv

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den 11 december 2010, mitt i julhandeln, sker två explosioner i centrala Stockholm. En man, Taimour Abdulwahab, hittas död vid Bryggaregatan efter att ha sprängt sig själv. Han tros ha misslyckats flera gånger med att utlösa sina laddningar mitt i folkmassan. När han väl lyckades var han själv den enda som dog.

Annons
X
Annons
X
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman Bild 1 av 1

Bild 3 av 7

Mitt i julhandeln

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Den första explosionen sker på Olof Palmes gata vid korsningen mot Drottninggatan. En bil exploderar och två personer får föras till sjukhus med lättare skador. Den andra sker strax efter på Bryggaregatan

Annons
X
Annons
X

TT

Foto: Pontus Lundahl/TT Bild 1 av 1

Bild 4 av 7

Skickade ut hotmejl

TT
TT Foto: Pontus Lundahl/TT

Strax innan Taimour Abdulwahab sprängde sig till döds mejlade han Säpo och TT och beskrev att han skulle hämnas för konstnären Lars Vilks Muhammedteckning och den svenska militära insatsen i Afghanistan.

Annons
X
Annons
X

Akira Suemori/AP

Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 5 av 7

Bosatt i England

Akira Suemori/AP
Akira Suemori/AP Foto: TT

**Brittisk polis **genomsöker en fastighet i Luton, ungefär fem mil norr om London, några dagar efter sprängdådet i Stockholm. I Luton ska 28-årige Taimour Abdulwahab ha bott sina sista år. Till Sverige kom han i början på 1990-talet och bodde i Tranås fram tills att han tog studenten. Då flyttade han till Storbritannien

Annons
X
Annons
X
Foto: TT Bild 1 av 1

Bild 6 av 7

Terrorfinansiering

Foto: TT

**I mars 2011 **grips en man vid namn Nasserdine Menni i Glasgow i Skottland. Han misstänks ha planerat dådet i Stockholm tillsammans med Taimour Abdulwahab och fört över pengar till honom. Rättegången mot Menni börjar i april 2012 och i augusti meddelas domen: Nasserdine Menni döms till sju års fängelse för finansiering av Abdulwahabs terrorverksamhet, men frias från den tyngsta åtalspunkten – medhjälp till dådet 2010.

Annons
X
Annons
X
Bild 1 av 1

Bild 7 av 7

Riskerar utvisning

Nasserdine Menni, den ende som dömts med koppling till terrordådet i Stockholm för fem år sedan, har avtjänat sitt straff men sitter fortfarande inne i väntan på att ärendet om utvisning till hemlandet Algeriet avgörs.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X