Feltolkning av DNA - oskyldig dömd för grovt rån

En otydligt DNA-analys ledde till att en oskyldig person dömdes för grovt rån. Nu riktar Justitiekanslern, JK, kritik mot Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL.

Under strecket
Sveriges Nyheter
Publicerad
Annons

I oktober förra året dömde Sollentuna tingsrätt en man till fem års fängelse för bland annat grovt rån. Av tingsrättens dom framgår att det avgörande beviset i den del av åtalet som avsåg grovt rån var resultatet av en DNA-analys som Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, hade gjort beträffande spår på en rånarluva. Efter domen erkände den dömde mannens bror att han medverkat vid rånet. En ny DNA-analys visade senare att att rånarluvan inte stämde överens med den dömde mannens DNA. Den dömde mannen frikändes av hovrätten för grovt rån och dömdes för viss annan brottslighet till fängelse sex månader.

JK skriver att ”det är ur rättssäkerhetssynpunkt mycket allvarligt när en oskyldig person döms för ett brott. När - som i detta fall - den felaktiga domen beror på en feltolkning av det avgörande beviset om den tilltalades skuld är det särskilt allvarligt”. Justitiekanslern riktar kritik mot SKL för en otydlig DNA-analys, men finner inte skäl till kritik mot övriga berörda myndigheter eller mot den tingsrätt som dömde personen.

Annons
Annons
Annons