Annons

”Feltänkt om ansvar för sjukpenningen”

Det är nu hög tid att införa flexjobbsreformen som stats­minister Stefan Löfven utlovade i sitt regeringstal 2014, skriver Lise Lidbäck. På bilden läser Löfven upp regeringsförklaringen i riksdagen.
Det är nu hög tid att införa flexjobbsreformen som stats­minister Stefan Löfven utlovade i sitt regeringstal 2014, skriver Lise Lidbäck. På bilden läser Löfven upp regeringsförklaringen i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Regeringen vill att arbetsgivarna ska betala 25 procent av sjukpenningen för långtidssjukskrivna. I stället för ökade pålagor till redan pressade arbets­givare, så borde regeringens viktigaste uppgift i stället vara att skapa förutsättningar för att alla som vill och kan arbeta ska få göra det efter ork och förmåga, skriver Lise Lidbäck, Neuroförbundet.

Under strecket
Publicerad

Lise Lidbäck, Neuroförbundet.

Foto: Håkan SjunnessonBild 1 av 1

Sjukskrivningstalen skenar återigen hos ett av världens friskaste folk. Kostnaderna för sjukförsäkringen kommer enligt Försäkringskassan att öka från 36,6 miljarder år 2015 till 49,3 miljarder år 2020. Något måste göras för att vända utvecklingen och därför väljer nu regeringen att ta fram det sedan tidigare prövade kortet att låta arbetsgivarna ta över kostnaderna. Regeringen vill att arbetsgivaren ska betala 25 procent av sjukpenningen för varje enskild medarbetare som varit sjukskriven längre än 90 ­dagar – utan bortre tidsgräns och oavsett orsaken till sjukskrivningen.

Syftet är att ”stärka” arbetsgivarnas vilja att ­minska sjukfrånvaron bland sina anställda. En lysande idé kan tyckas om förutsättningar som ett blomstrande företagsklimat och enbart arbetsrelaterad ohälsa skulle råda. Men ingen av dessa förutsättningar uppfylls.

Annons
Annons
Annons