Annons

John Sjögren:Feltänk om klimatet – skam föder rädsla

Medlemmar i gruppen Extinction Rebellion hungerstrejkar för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm under måndagen. Sofia Borén i förgrunden.
Medlemmar i gruppen Extinction Rebellion hungerstrejkar för klimatet utanför riksdagshuset i Stockholm under måndagen. Sofia Borén i förgrunden. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Känslor som ångest och skam förlamar debatten – klimatrörelsen borde göra helt om och lägga fokus på något annat.

Under strecket
Publicerad

Vi kommer nog aldrig glömma det där talet. En påtagligt upprörd Greta Thunberg, gripen av stundens allvar, spänner sin tårdränkta blick i de samlade världsledarnas ögon och säger: ”How dare you?” Runtom i världen iscensätter klimataktivistgruppen Extinction Rebellion (som går att läsa om i Sofia Nybloms reportage här i SvD) olika mer eller mindre undergångsanstrukna demonstrationer för att få politikerna att vakna.

Två exempel som visar hur klimatrörelsens främsta kommunikativa taktiker kommit att bygga på skam och rädsla. Frågan är dock om det är en särskilt lyckad strategi, om det är flygskam och ångest inför annalkande undergång som kommer att rädda oss. Visst är det lätt att förstå frustrationen över trögheten och den till synes starka oviljan till konkret förändring.

Annons
Annons
Annons