X
Annons
X

Felsägning blev våffeldag

Får några veckor sedan firade vi fastans start med semlor. Nu är det dags för våffeldagen.

Alla kan snubbla på orden och det är väl något sådant som måste ha hänt när Vårfrudagen blev våffeldagen.

Vårfrudagen eller Marie bebådelsedag har i kristna länder firats sedan 600-talet. Dagen infaller alltid den 25 mars, nio månader före juldagen och egentligen handlar firandet om dagen då Jesus ska ha blivit till, och som ett minne av ett av kristendomens stora mysterier - jungfrufödseln.

Genom århundraden har dagen också firats som vårbrukets början och skiftet mellan vinter och vår. Sederna i bondesamhället som var kopplade till denna dag är många.

Annons
X

I Västsverige, till exempel, så sprang barn barfota runt huset eller gödselstacken för att det skörden skulle bli god och för att de inte skulle få sprickor i fotsulorna under sommaren.

**Det sägs också **att så mycket snö som finns på taken den 25 mars, så mycket snö kommer att ligga på marken till Valborg. Dagen var röd i svenska almanackor ända fram till 1953.

Våfflorna då? Man verkar inte riktigt veta, men språkligt sett har vårfrudagen ombildats till våffeldagen.

Själva våfflan har anor från medeltiden men de våfflor vi äter i dag är precis som semlan ett arv från slutet av 1800-talet.

Enligt SvD:s Ingrid Eriksson görs en klassisk frasvåffla på både vichyvatten och vispad grädde. Det vanligaste sättet att äta dem är ju med grädde och sylt men de passar även med salta tillbehör.

Källa: Nordiskamuseet.se

Annons
X

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X