Annons

Ivar Arpi:Missriktad vrede gav jihadister bas i Sverige

Under strecket
Publicerad

Sent ska syndaren vakna. Att påtala hotet från jihadism och annan form av islamism, ledde länge till anklagelser om islamofobi. Därför höll många tyst och tittade bort. Resultatet är att Sverige ligger långt efter grannländerna i bekämpningen av inhemsk terrorism. Sverige har kunnat användas som bas för terrorverksamhet i andra länder, och som spa för jihadister som behöver vila upp sig lite. Men trots de senaste årens växande islamistiska terror är det fortfarande en del som fortsätter trycka på snooze-knappen. Vi kan kalla dem den regressiva vänstern.

Betecknande är att man är beredd att kompromissa bort sina egna värderingar – som frihet, jämställdhet och jämlikhet – om dessa på något sätt hamnar i konflikt med värderingar som återfinns hos minoriteter, i synnerhet om de återfinns hos den muslimska minoriteten. Så blir slöjan plötsligt feministisk, så kan separata badtider för män och kvinnor försvaras som något helt rimligt av Jonas Sjöstedt (Svt 10/7), och så kan kvinnor i förorten som påtalar hedersförtryck avfärdas som islamofober och rasister, som skett med Zeliha Dagli (V), Amineh Kakabaveh (V) och Nalin Pekgul (tidigare S). Reaktionära värderingar kan förlåtas så länge fienden på något sätt uppfattas vara väst. Tyvärr har den tankefiguren länge präglat svensk offentlighet.

Foto: "Skotten i Köpenhamn - Ett reportage om Lars Vilks, extremism och yttrandefrihetens gränser" av Niklas Orrenius. (Albert Bonniers, 2016) Bild 1 av 2
Foto: "Svenska IS-krigare - från al-Qaida till jihadi cool" av Magnus Sandelin (Fri tanke, 2016) Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons